Napisano 3 Lipiec 201311 l Witam! Mam problem ze zmianą położenia osi gdyż jak widać na tym obrazku: http://www.tinypic.pl/lg7sklttoltl oś ustawiona jest globalnie więc obracam ją o kilka stopni tak jak to widać tutaj: http://www.tinypic.pl/b3kch86r5ksm i teraz mój problem polega na tym że gdy klikam na inny punkt, oś znowu zmienia położenia na globalne: http://www.tinypic.pl/ehq4czmtb4jh Co zrobić aby ustawić oś raz żeby nie wracała do ustawienia początkowego?
Napisano 3 Lipiec 201311 l Manipulator wyznacza pozycje pod edge, musiałbyś to chyba przełączyć pivot w tryb local
Napisano 3 Lipiec 201311 l Chcesz zmienić pivot jednego punktu??? Nie sądzę żebyś odniósł sukces. Orłem z matematyki nie byłem ale nie słyszałem o wartościach obrotu punktu na wektorze czy jak to się tam nazywa.
Napisano 3 Lipiec 201311 l Autor Chcę aby po kliknięciu na jakikolwiek wierzchołek, oś była ustawiona tak jak na obrazku drugim. Krótko, da się tak zrobić czy też nie?
Napisano 3 Lipiec 201311 l Orłem z matematyki nie byłem ale nie słyszałem o wartościach obrotu punktu na wektorze czy jak to się tam nazywa. Fakt, że wszystkie transformacje w programach graficznych są reprezentowane macierzami 4x4 nie ma znaczenia :> Poza tym pivot i "strzałki są reprezentowane w różnych przestrzeniach lokalnej, globalnej, według normalnych, obiektu etc. A i rotacje można wektorem też przedstawić, ale to nieco skomplikowane. @fikcyjnie oczywiście, że tak nie powiem Ci dokładnie jak bo C4D nie używam, a Maxon genialnie nie udostępnia online dokumentacji, a wybacz mi ale 500mb ściągać żeby komuś pomóc to mi się nie chce. ooo! Jednak udało mi się znaleźć w Coordinantes na dole Pod tabelą position masz przycisk z napisem Object albo coś innego kliknij tam, i wybierz, które Ci będzie pasować.
Napisano 3 Lipiec 201311 l Fakt, że wszystkie transformacje w programach graficznych są reprezentowane macierzami 4x4 nie ma znaczenia :> Poza tym pivot i "strzałki są reprezentowane w różnych przestrzeniach lokalnej, globalnej, według normalnych, obiektu etc. A i rotacje można wektorem też przedstawić, ale to nieco skomplikowane. No ale punkt wektora w przestrzeni chyba nie ma rotacji? Ma pozycję ale nie rotację. Tak mi się wydaje. W każdym razie w powyższym przykładzie stałych wartości rotacji punktu nie da się nadać. Zresztą w Structure Manager są tylko dane pozycji punktu. Obrotu i skali - niet.
Napisano 3 Lipiec 201311 l Ale pivot to nie punk, on rotował pivot, a pivot ma normalną pozycje 4x4. Co do punktów wydaje mi się, że w takim razie mają zablokowane te att, ale głowy za to uciąć nie dam, mylić się mogę, a może kwestia programu i klasy punktów(bo particle było nie były punkty a rotacje/orientacje muszą mieć, zresztą bawiąc się chmurami punktów też używałem rotacji po punktach do proceduralnej animacji). Nie ma co dyskutować, bo do niczego nie dojdziemy a koledze też raczej nie pomożemy.
Napisano 3 Lipiec 201311 l Trzeba by z ciekawości sprawdzić w innych softach. Bo pivotem oczywiście można kombinować ale niestety jego pozycja resetuje się po deselekcji. Nawiasem mówiąc to nie jest dobry patent.
Napisano 3 Lipiec 201311 l W May'i wiem, że pivot można zapamiętać, w Si też. Co do punktów w Si i Houdinim punkty mają 4x4 w May'i na 90% też.
Napisano 4 Lipiec 201311 l Tak, z pivotem dla obiektu nie ma problemu nigdzie, ale dla punktu? Sam jestem ciekaw ...
Napisano 4 Lipiec 201311 l Nie chciałbym Wam psuć off-topa, ale punkt nie posiada, ani skali, ani rotacji, ani orientacji pivota, ani w ogóle pivota :) punkt to punkt okreslany wektorem, albo macierzą, ale nie 4x4 tylko 3x1 - określaną często w 3D jako float3, czy double3 :) vertexy, particle i inne klasy dziedziczące po punkcie w którymś tam poziomie to już całkowicie inna historia :) A co do wątku to cieszę się, że został problem zażegnany :)