laux Napisano 4 Lipiec 2013 Napisano 4 Lipiec 2013 Witam ! Wypada sie przywitac ponieważ dawno tu nie zaglądałem ! Od niedawna jestem posiadaczem Quadro 4000 i pracuje w maxie 2013 . I tu pojawia sie problem poniewaz GPU to kompletna nowosc dla mnie ! Jezeli ktos znalaz by troche czasu aby wytlumaczyc mi jakie sterowniki najlepsze , jak ustwic maxa zeby liczyl render tez z karty bo wydaje mi sie ze dalej liczy tylko z procesora itd. byl bym wdzieczny !
Kramon Napisano 4 Lipiec 2013 Napisano 4 Lipiec 2013 Czyli podsumowywując wydałeś 3-4tyś na coś na co nie masz zielonego pojęcia. :) a mówią że polacy tacy biedni :) Generalnie o ile mi wiadomo, to Mental Ray Vray Corona, są silnikami które renderują na CPU więc ta karta na nic się przyda :>
Pawelkos Napisano 4 Lipiec 2013 Napisano 4 Lipiec 2013 ...Generalnie o ile mi wiadomo, to Mental Ray Vray Corona, są silnikami które renderują na CPU więc ta karta na nic się przyda :> Cos tam Ci wiadomo ale tak nie do konca...:] Generalnie rendery zwykle licza albo uzywajac GPU albo tylko CPU, wiec nie da sie tak jak ty bys chcial, zeby render Ci sie liczyl CPU i dodatkowo byl wspomagany obliczeniami na GPU. Zdarzaja sie rendery hybrydowe(jednoczesne uzwyanie GPU i CPU). Arion daje taka mozliwosc (ale nie wiem jaka jest wydajnosc w praktyce) i byl chyba jeszcze jeden render ktory to potrafi ale nie jestem pewien( moze tea redender albo octane - pogooglaj). Jednakze jesli masz "golego" maxa to jestes skazany albo robic obliczenia tylko na CPU albo tylko na GPU. I tak jesli na CPU to w maxie masz wspomnianego juz przez Kramon'a Mental Ray'a. Natomiast jesli chcialbys renderowac na GPU to w maxie jest render ku temu dedykowany i nazywa sie iRay. Wiec jesli chcesz liczyc na GPU to musisz sobie go ustawic jako silnik renderujacy. Wciskasz F10 i w zakladce "Common" w rolecie "Assign Render" ustawiasz sobie wlasnie iRay'a. Odnosnie wspomnianegoe V-Ray'a to to co napisal kolega to nie dokonca prawda. V-Ray daje mozliwosc renderowania na GPU, ale nie nadaje sie to raczej do produkcyjnych renderow. No to tyle ode mnie, reszte sobie wygooglasz albo dopowiedza koledzy
Kramon Napisano 4 Lipiec 2013 Napisano 4 Lipiec 2013 Cos tam Ci wiadomo ale tak nie do konca...:] Generalnie rendery zwykle licza albo uzywajac GPU albo tylko CPU, wiec nie da sie tak jak ty bys chcial, zeby render Ci sie liczyl CPU i dodatkowo byl wspomagany obliczeniami na GPU. Zdarzaja sie rendery hybrydowe(jednoczesne uzwyanie GPU i CPU). Arion daje taka mozliwosc (ale nie wiem jaka jest wydajnosc w praktyce) i byl chyba jeszcze jeden render ktory to potrafi ale nie jestem pewien( moze tea redender albo octane - pogooglaj). Jednakze jesli masz "golego" maxa to jestes skazany albo robic obliczenia tylko na CPU albo tylko na GPU. I tak jesli na CPU to w maxie masz wspomnianego juz przez Kramon'a Mental Ray'a. Natomiast jesli chcialbys renderowac na GPU to w maxie jest render ku temu dedykowany i nazywa sie iRay. Wiec jesli chcesz liczyc na GPU to musisz sobie go ustawic jako silnik renderujacy. Wciskasz F10 i w zakladce "Common" w rolecie "Assign Render" ustawiasz sobie wlasnie iRay'a. Odnosnie wspomnianegoe V-Ray'a to to co napisal kolega to nie dokonca prawda. V-Ray daje mozliwosc renderowania na GPU, ale nie nadaje sie to raczej do produkcyjnych renderow. No to tyle ode mnie, reszte sobie wygooglasz albo dopowiedza koledzy To że są rendery CPU i GPU to wiem chodzi mi o to że quadro i tak jest wolne na GPU i taki np GTX titan go gniecie w Octane albo Cycles.. Co do vray'a to cośtam wprowadzają GPU ale tylko do podglądów i w sumie żadnego prawdziwego rendeeringu z tego niema i jest dalej CPU :>
Gość RafalPL Napisano 5 Lipiec 2013 Napisano 5 Lipiec 2013 sterowniki http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/syscert/card?siteID=123112&catID=18254205&id=18844534&product=69&os=8192&hw=109 i problemów nie powinno być ogólnie Q4000 strasznie się przegrzewa nie nadaje się za bardzo do renderowania dla mnie jednoslotowe chłodzenie dla tej karty to porażka nie czyść jej co 4mies to ja upalisz.
Traitor Napisano 6 Lipiec 2013 Napisano 6 Lipiec 2013 Witam ! Wypada sie przywitac ponieważ dawno tu nie zaglądałem ! Od niedawna jestem posiadaczem Quadro 4000 i pracuje w maxie 2013 . I tu pojawia sie problem poniewaz GPU to kompletna nowosc dla mnie ! Jezeli ktos znalaz by troche czasu aby wytlumaczyc mi jakie sterowniki najlepsze , jak ustwic maxa zeby liczyl render tez z karty bo wydaje mi sie ze dalej liczy tylko z procesora itd. byl bym wdzieczny ! Zawsze sie zastanawialem do kogo sierowana jest ta seria kart. Teraz juz chyba wiem.
Gość RafalPL Napisano 6 Lipiec 2013 Napisano 6 Lipiec 2013 Niedługo może w poniedziałek mojego czasu walne recenzje mojego nowego nabytku.
SYmek Napisano 7 Lipiec 2013 Napisano 7 Lipiec 2013 Zawsze sie zastanawialem do kogo sierowana jest ta seria kart. Teraz juz chyba wiem. Dzisiaj Quadro to przede wszystkim sterowniki. Jak wiadomo, procesor i całe karty są niemal takie same. Różnic w sterownikach nie widać, bo wiele z popularnych aplikacji przepisało swój kod pod karty konsumenckie, biorąc ciężar rozwoju programu w gorszych warunkach na siebie (w imię szerszej dostępności aplikacji). Jednak wiele programów pracujących mocno w programowalnym OpenGL (np. Smoke, Scratch, Phirana, Resolve, żeby wspomnieć te z branży filmowej) odczuje różnicę po przesiadce z Quadro na Gforce - nie z powodu kart, ale sterowników właśnie. Ktoś musi zapłacić za rozwój alternatywnego oprogramowania kart dla profesjonalnych aplikacji. Dlatego ceny Quadro są horrendalne (oraz oczywiście dlatego, że ATI/AMD odpuściło na długo rynek profesjonalny, więc Nvidia nie miała konkurencji - choć zdaje się, że ostatnio coś się zmieniło). Nvidia posuwa się nawet do tego, że wyłącza rozszerzenia OGL (np. double sided surface) rzadko używane w enginach gier, a cenne dla profesjonalnych aplikacji - czyli de facto celowo utrudnia pracę programistom.
jacenty Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 Zawsze sie zastanawialem do kogo sierowana jest ta seria kart. Teraz juz chyba wiem. Jak to dla kogo dla maxiarzy .Soft na tyle awaryjny ze ponoc bez tej karty ani rusz. I wcale sie nie nabijam.
Rekomendowane odpowiedzi