Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Zakup

Otóż postanowiłem zmienić moje wysłużone Quadro 600 z powodów już niewystarczającej wydajności, nie kupowałem tym razem karty z rodziny Quadro ponieważ w 3D Max 2013 różnica się zatarła na tyle ze nie opłaca się walić setek

dolarów w coś co będzie działać tak samo jak nie gorzej od zwykłych kart.

Dlaczego nie 780 ponieważ buduje dom i każdy wie ze to skarbonka bez dna.

Zdjęcia

dne9.th.jpg

n2kr.th.jpg

Platforma testowa

I7 3930k 4.2GHz

32GB Ram ddr3 1600MHz

SSD intel X25-M + Seagate

Windows 7 x64

3D MAX 2014 X64

i Wspomniany GTX 770 SC od EVGA

Rozdzielczość 1980x1080

Na czym testowałem

Mars Planet 10.292.472 Poly

ll86.jpg

Q600

Shaded 10

Realistic 3.5/5.5

Wireframe 22/24

GTX 770

Shaded 86/94

Realistic 39/42

Wireframe 85/92

Terrian no rock 8.388.608 Poly

vsfa.jpg

Q600

Shaded 29/32

Realistic 14/15

Wireframe 52/62

GTX 770

Shaded 347/586

Realistic 318/529

Wireframe 161/407

Uniwerse s3 Spaceship no Texture 574.592 Poly

tdps.jpg

Q600

Shaded 39/41

Realistic 32/28

Wireframe 52/56

GTX 770

Shaded 240/319

Realistic 281/291

Wireframe 306/286

Moderm Home no Finish 19.865.949 Poly

3ucj.jpg

Q600

Shaded 12/30

Realistic 6/11

Wireframe 3/15

GTX 770

Shaded 22/61

Realistic 24/80

Wireframe 15/50

Temperatury Pracy

bhim.jpg

Podsumowanie

Karta jest bardzo wydajna, wszystko działa stabilnie i szybko w dodatku komputer położony jest na biurku w odległości 80 cm od uszu i nic nie słychać jestem pełen podziwu ze taka mocna konstrukcja działa tak cicho.

Mogę polecić każdemu jest to zakup godny uwagi a na dodatek gdy zarejestrujemy produkt na stronie producenta dostaniemy za FREE Backplate oraz gre Clancy's Splinter Cell Blacklist

kartę zakupiłem na stronie EVGA.com

Edytowane przez RafalPL

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 3,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jakość przemawia za GTX 770 widzę ze max 2014 działa lepiej z GTX nie ma przycięć, wszystko działa tak samo jak na Quadro lecz 10x płynniej.

Edytowane przez RafalPL

Napisano

A możesz jeszcze podać czas przejścia wszystkich klatek dla poszczególnych trybów?

Pozdrawiam

Mario

Napisano

A ja mam pytanie - czy jeżeli masz napisane powiedzmy 500 klatek, to jest to oszacowana liczba jaką karta jest w stanie wyrenderować (bo ma zapas mocy), czy faktyczna liczba renderowanych klatek na sekundę? Byłoby trochę głupio, gdyby na prawdę tyle renderowała, bo i tak powyżej 80 nie zauważysz różnicy, a prąd żre:)

Napisano
A ja mam pytanie - czy jeżeli masz napisane powiedzmy 500 klatek, to jest to oszacowana liczba jaką karta jest w stanie wyrenderować (bo ma zapas mocy), czy faktyczna liczba renderowanych klatek na sekundę? Byłoby trochę głupio, gdyby na prawdę tyle renderowała, bo i tak powyżej 80 nie zauważysz różnicy, a prąd żre:)

Jest to faktyczna liczba renderowanych klatek. Żeby ograniczyć tą ilość trzeba by włączyć V-Sync w ustawieniach sterownika - powinno zadziałać.

Napisano
A możesz jeszcze podać czas przejścia wszystkich klatek dla poszczególnych trybów?

Pozdrawiam

Mario

1. 16.2s

2. 15.8

3. 17.9

Napisano
A jaki jest sens renderowania tych wszystkich klatek?

Zaden, ale okreslic w ten sposob mozna wydajnosc.

Dlatego sensownie jest uzywac vsync bo przy tych konstrukcjach spda znacznie zuzycie energii w lzejszych scenach.

Napisano

Dziwnie z tym Quadro. Przy niewielkich scenach widac bardzo duza roznice na jej niekorzysc, a im wiecej polys, tym roznice sie zaczynaja zacierac. Tak jakby trzymala rowny, sredni poziom. Mysle, ze ta duza wydajnosc GTXa jest tez za sprawa nowego maxa, ktory ewidentnie sie poprawil w obsludze scen o duzej ilosci polygonow, ale i tez poprawil obsluge nowych Geforcow na dx11.

Ja na desktopie, na Maxie 2012 mialem ostatnio scene 5mln polys, bylo to wnetrze muzeum w industrialnym stylu, z maszynami, czyli duzo roznych obiektow. Na tamtym komputerze jest zamontowany 6870 ATI i phenom 4 rdzeniowy. Statystki w oknie oscylowaly wokol 6-7 fps w trybie shaded. Ta sama scena na laptopie i5 z jakims geforcem 525 chodzila tak, ze wlasciwie nie dalo sie na niej pracowac. Ale jak odpalilem na laptopie ta scene w Maxie 2014, to chodzila 2 razy plynniej niz na moim desktopie w Maxie 2012..

Tu np quadro 600 pokonuje test w Maya prawie dwa razy szybciej niz gtx670...

Edytowane przez kielbasa

Napisano

w 3d max Geforce sa faworyzowane a w Majce Radeony

Napisano

Generalnie to Radeony są dużo lepsze w OpenGL niż GTX'y więc... tam gdzie openGL tam radeony są lepsze.