Arthi76 Napisano 23 Lipiec 2013 Share Napisano 23 Lipiec 2013 Witam mam problem 3dsmax2013. Chodzi mi o wielkość pliku. Mam scenę niezbyt skomplikowaną, kilka obiektów, a scena waży 350MB. Usunąłem wszystko (nic nie jest ukryte ani zamrożone), wyczyściłem nawet edytor materiałów, zapisałem,a scena dalej tyle samo waży. Próbowałem merge-ować do nowej sceny i znowu to samo. Zapisywałem wybrane elementy (save selected) z tej sceny i znowu tyle samo. Czy może spotkał się z czymś podobnym i ewentualnie jak sobie z tym poradzić? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 23 Lipiec 2013 Share Napisano 23 Lipiec 2013 Przejdź do panelu Utilities i w reaktorze wyczyść kolizje, może pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t0m3k Napisano 23 Lipiec 2013 Share Napisano 23 Lipiec 2013 Przejdź do panelu Utilities i w reaktorze wyczyść kolizje, może pomoże. problem z kolizjami znikl odkad reactor'a w maxie zastapiono MassFX'em czyli chyba od wersji 2012. Arthi76 sproboj tego http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/cleaner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arthi76 Napisano 24 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2013 Wielkie dzięki t0m3k - pomogło. Sam skrypt nie działa w mojej wersji max-a, ale ludzie dopisują różne tam skrypty i zadziało. Z 350MB jest 12MB. Jeszcze raz dzieki za pomoc. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozpruwacz Napisano 26 Lipiec 2013 Share Napisano 26 Lipiec 2013 ja mam plik z 9milionami poly, okolo 100 obiektow - bez animacji, nic specjalnego....a wazy ponad 4GB! po spakowaniu tego pliku rar-em zostaje 20MB..... Oficjalnie stwierdzam ze 3DS MAX to NAJGORSZY SOFTWARE WSZECHCZASOW... A ten scrypt mi oczywiscie nie dziala, masaker. :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t0m3k Napisano 26 Lipiec 2013 Share Napisano 26 Lipiec 2013 napisz cos wiecej o scenie, jaka wersja max'a itp. co rozumiesz przez "A ten scrypt mi oczywiscie nie dziala" nie uruchamia sie czy nic nie znajduje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arthi76 Napisano 26 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2013 U mnie tez sie skrypt nie uruchamiał. Użyłem jednego z wpisów umieszczonych poniżej i działa. - open the MAXScript Listener, and type / copy and paste : trackViewNodes[#Max_MotionClip_Manager].track = copy trackViewNodes[#Max_MotionClip_Manager].track - Hit enter, then type gc() - And hit enter again Może pomoże. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozpruwacz Napisano 27 Lipiec 2013 Share Napisano 27 Lipiec 2013 max 2012 ten skrypt od arthi76 probowalem - nie pomaga a skrypt z scriptspot.com nie chodzi - nic sie nawet nie pojawia - ani error ani nic scena, tak jak mowilem - nic specjalnego - obiekty nie maja bog wie ile modifierow w stacku (tylko 2Xedit poly i turbosmooth) znaczy domyslam sie ze jeden z obiektow ma pewnie ukryte poligony lub vertexy i to on zostal pewnie skopiowany pare razy i tak podnisl scene... no ale do prawie 5gb to tego nie pojmuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deshu Napisano 27 Lipiec 2013 Share Napisano 27 Lipiec 2013 Proponuje też zaznaczyć opcje Customize >> Preferences... >> Files >> Compress on Save. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi