Orangegraphics Napisano 23 Lipiec 2013 Napisano 23 Lipiec 2013 Witam serdecznie :) Mam przed sobą problem. Piszę skrypt w którym iteracyjnie generuje poszczególne stany danego modelu. Dla uproszczenia w pierwszej iteracji mam stan modelu w chwili t=1, w drugiej iteracji stan dla t=2 i tak dalej dla każdej iteracji i generuje model dla chwili t=i. Poszczególne stany modelu posiadają zupełnie różną topologię i ilość vertexów, dlatego najprostszy morph odpada. Moim problemem jest to że jak już wygeneruje sobie iteracyjnie nazwimy to cykl życia mojego modelu chciałbym sobie go zapisać w jakiejś strukturze, aby był normalnie animowany. Pytanie jak to ugryźć i czy w ogóle jest coś takiego, czyli typ obiektu który dla każdej zdefiniowanej klatki ma swój konkretny mesh, target, stan ( zwał jak zwał). Nie wiem w ogóle gdzie tego szukać, a fajnie jakbym do takiego typu obiektu miał łatwy dostęp jakoś z maxscriptu. Będę wdzięczny za pomoc, Pozdrawiam
Traitor Napisano 23 Lipiec 2013 Napisano 23 Lipiec 2013 (edytowane) Zakladam, ze geometria w kazdym z faz modelu jest inna(ilosc scianek, vertekow)? Moglbys do tego celu uzyc np darmowy Thinkbox XMesh Loader w ktorym serie obiektow OBJ mozesz wczytac jako jeden animowany mesh. Lub tym skryptem: http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/objloader-v1-4 Edytowane 24 Lipiec 2013 przez Traitor
Orangegraphics Napisano 26 Lipiec 2013 Autor Napisano 26 Lipiec 2013 Czyli w maxie nie ma takiego wbudowanego typu obiektu? Chciałbym mieć do tego jakieś SDK czy coś
legomir Napisano 26 Lipiec 2013 Napisano 26 Lipiec 2013 Teoretycznie rzecz biorąc jakby pokombinować z Normal Displecment, narzucając dużą ilość poly i układając stack modeli, można by stworzyć morpha i w ten sposób animować.
Rekomendowane odpowiedzi