Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, jak w temacie. Mam proceduralną texture "wood" w materiale - w kanale kolor. Daje materiał na obiekt i w viewporcie materiał wygląda inaczej niż podczas renderu. Próbowałem róznych rozmieszczeń UV... czy istnieje jakaś możliwość przesunięcia textury proceduralnej? Mam ten sam materiał na paru podobnych obiektach i po prostu tekstura na nich rozmieszczona jest identycznie....

Z góry dzięki za pomoc mam nadzieje ze jasno wytłumaczyłem,

Łukasz

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wejdź na materiał w Manager Object i na dole w Texture Tag zmień mapowanie na inne niż UVW. Wtedy manipuluj Texture Axisem.

Napisano
  • Autor

[ATTACH=CONFIG]91279[/ATTACH]

To nic nie pomaga... Tutaj screen to samo dla polygonowych cubikow oraz dla obiektowych... Każde ma inaczej przesunięte mapowanie. To samo się dzieje też jak jest inny typ...

Napisano

U mnie działa normalnie - przesuniecie, obrót, skala tekstury Wood. Głupi jestem z tego co widzę. Jak masz tą scenę w Cinemie do r.13 to prześlij na jakiś serwer i wrzuć linka.

Napisano
  • Autor

I normalnie w renderze tak jest pózniej jak obrócisz? Ja mam R14... A możesz scene zamieścić z np obróconymi texturami na cubiku?

Napisano

Wrzucam screena - po prawej w managerze wpisałem sposób mapowania - pierwszy od lewej to Cubic, itd.

Gdzieniegdzie, poobracałem teksture, gdzieś powiększyłem (w Spherical) itd. Ale tylko Texture Axisem. Nic w materiale nie zmieniałem.[ATTACH=CONFIG]91280[/ATTACH].

Napisano
  • Autor

Co prawda nadal to nie rozwiązuje problemu... Hmm nie wiem jak to w r14 ogarnąć

Napisano
  • Autor

Ok, już kminie, ja przez texture mode chciałem przesunąć texture. Wsio ok niby tylko ręcznie trzeba przez Coordinates w Texture Tag. Jednak nadal mnie zastanawia czemu textury z viewportu nie pokrywają się z tymi z renderu... To jakiś idiotyzm dla mnie albo czegoś nie rozumiem ;). Jeszcze raz dzięki Jaceks za pomoc!

Napisano

Po lewej w menu załącz Texture Axis, załączy się żółta siatka tekstury i wtedy manipuluj ręcznie movem, rotatem, skalą tak jakbyś chciał obrócić przedmiot.Coordinates nie, bo się zamęczysz.

Ale to tylko z proceduralnymi jest taka rozbieżność widok-render. Z normalnymi już jest 1:1.

Napisano
  • Autor

w r14 to działa ale nie na proceduralnych teksturach stąd moje pytanie było ... to chyba jakiś bug

Napisano

Imago , jakiego konkretnie shadera używasz?

czy to jest noise? czy jakiś inny?

W nodzie noise masz coś takiego jak space i tam do wyboru kilka opcji. Jeżeli to shader typu wood, to on ma niezależne mapowanie. W viewporcie pokazuje się tylko prewka tego shadera. Ponieważ to shader 3d to ma on swój kierunek wyznaczany przez wartości przy x,y i z.