Napisano 5 Sierpień 201311 l Da się ustawić jakoś żeby podczas renderowania procesor nie pracował na pełnych obrotach? Oczywiście wiem że będzie się wtedy trochę dłużej renderowało ale laptop mi się przegrzewa (i wyłącza) a chciałbym sprawdzić czy tak będzie lepiej jeśli to możliwe.
Napisano 5 Sierpień 201311 l Da się. Jeśli używasz do renderowania V-Ray'a, masz opcję "Low Thread Priority". Nie wiem czy Mental ma podobną opcję, nie wiem też czego używasz do renderingu. Jednak zawsze możesz też pobawić się koligacjami bądź priorytetami w Windowsowym "Menadżerze zadań". Pozdrawiam!
Napisano 5 Sierpień 201311 l Autor Robię w mentalu i znalazłem niby tam jakąś opcję żeby oszczędzał pamięć, ale w menadżerze zadań nadal dochodzi praktycznie do 100. I tak samo zmiana priorytetu nic nie zmienia bo ten priorytet to chyba tylko służy do tego który program ma działać z większą mocą jak jest więcej programów uruchomionych, a że nie mam nic więcej odpalonego to i tak daje maksymalną moc na renderowanie. I tak na pewno będę musiał na jakimś stacjonarnym to zrobić bo dość długo nawet jedna klatka się robi, a w tej scenie mam 300 klatek, ale chciałem chociaż z 5 klatek, na próbę zrobić, żeby sprawdzić materiały itp. i chyba po prostu będę musiał na prawdę niską rozdzielczość ustawić, żeby szybko się zrenderowało zanim laptop się przegrzeje.
Napisano 5 Sierpień 201311 l No to tak jak napisałem - w takim razie ustaw sobie odpowiednie koligacje, czyli np. z 3ds maxa wyłącz sobie ileś tam rdzeni procesora (no, chyba że działasz na lapku z jednym rdzeniem :) ale jeśli nawet masz intela starego z tech. HT to i tak masz możliwość kontrolowania tego, jeśli dobrze pamiętam.)
Napisano 5 Sierpień 201311 l Autor A mógłbyś wytłumaczyć jak się ustawia te koligacje żeby wyłączyć te rdzenie dla maxa?
Napisano 5 Sierpień 201311 l Jasne. Nie wiem jednak jaki masz system, ja działam na Siódemce i na tej podstawie mogę Ci powiedzieć. Uruchamiasz Menadżera zadań, w którym przechodzisz do Procesów. Szukasz tam procesu 3ds Maxa, klikasz prawym i wybierasz polecenie "Ustaw koligację..." Pojawia Ci się okienko, w którym masz swoje wszystkie rdzenie procesora. Tam sobie odznaczasz rdzenie, które chcesz zostawić dla innych aplikacji - np. jeśli masz osiem rdzeni, a chcesz tylko dwa zostawić dla maxa - odznaczasz sobie powiedzmy sześć pierwszych rdzeni. Tyle :)
Napisano 5 Sierpień 201311 l Autor ok, dzięki. Wcześniej tam też zaglądałem ale wolałem tego nie ruszać żeby nie popsuć ;) To zaraz sprawdzę i mam nadzieję że coś pomoże. - - - Updated - - - A... i jeszcze jedna sprawa. Obiekty poukrywane mają wpływ na czas renderingu?
Napisano 5 Sierpień 201311 l Jeśli masz odznaczoną opcję "render hidden geometry" to raczej nie. Jedynie może spowalniać początkowe ładowanie się sceny i "mielenie" przed renderingiem, ale to raczej w szczególnych przypadkach.