Napisano 31 Sierpień 201311 l Witam! Chciałbym przedstawić mój pierwszy komercyjny theme wykonany wraz z przyjacielem na dość nowym i mniej popularnym systemie CMS Concrete5. Stylistykę jak i kolorystykę próbowałem zachować maksymalnie minimalistyczną. Strona posiada portfolio, system blogowy, form kontaktowy i kilka innych podstron. Jestem bardzo ciekawy co społeczność Max3d.pl się wypowie na jej temat ;) Skromną prezentacje możecie zobaczyć na Behance Bezpośredni live preview do obejrzenia Tutaj
Napisano 1 Wrzesień 201311 l Design typowo korporacyjny - czytelny, schludny i nowoczesny. Naprawdę fajnie się na to patrzy. ;) Jedyne zastrzeżenia jakie mógłbym mieć to do przeładowanego heada. Macie tam strasznie dużo pojedynczych plików CSS - upchanie tego wszystkiego razem w 3-6 plikach byłoby znacznie bardziej efektywne na urządzeniach mobilnych (a przecież Wasza strona jest w pełni responsywna). W końcu zawsze 1 większy plik wczyta się szybciej niż 10 mniejszych. ;) Brakuje mi możliwości kliknięcia na zdjęcie lub tytuł na podstronie bloga. Koniecznie trzeba wciskać przycisk 'read more' (chyba, że coś przeoczyłem). Jeśli chodzi o same artykuły na blogu, to tytuły wyróżniłbym ważniejszym znacznikiem h2 lub nawet h1 (a u Was jest z tego co widzę h3 i h4) Doczepię się jeszcze daty - zapisywałbym ją w znaczniku , ze wszystkimi niezbędnymi itempropami itp. Moim zdaniem dałoby się to zrobić z mniejszą ilością divów, ale to już moje trochę przesadne przywiązanie do semantyki. ;) Pzdr edit: z ciekawości zapytam jeszcze jakiego frameworka używacie (bo to chyba ani Foundation ani Bootstrap)? ;)
Napisano 1 Wrzesień 201311 l Autor Cześć! Dzięki za długą szczegółową odpowiedź! Muszę wziąć to wszystko pod uwagę przy updacie szablonu, jeszcze planuję ulepszyć trochę stronę portfolio więc może w tym tygodniu uda mi się to wszytko zrobić ;) Strona jest postawiona na Bootstrapie ;)
Napisano 3 Wrzesień 201311 l Zapytam jeszcze jakie macie subiektywne odczucia związane z Concrete5? Łatwiej się pod to pisze motywy niż na Wordpressa? Pytam bo w sumie większych doświadczeń z innymi niż WP systemami CMS styczności nie miałem. Coś tam próbowałem w Joomli, ale mi wybitnie do gustu nie przypadła... Jeśli robiliście kiedyś może w WP, to chętnie zobaczyłbym na przykładzie jakiejś funkcji, porównanie go z Concrete5, bo podejrzewam, że mimo wszystko wielkich różnic nie ma. ;)
Napisano 4 Wrzesień 201311 l Autor Mieliśmy krótkie podejście do WP ale jakoś spaliło to na panewce, WP wydawał się nielogiczny i jakoś ciężko było zrozumieć jego filozofię. Przy tworzeniu szablonu pod C5 wszystko sprawiało wrażenie całkiem spójnego i sensownego. Nauka przebiegała sprawnie i do przodu, była po prostu łatwa. Sensowna dokumentacja też sporo pomaga. Nie mniej, nie jest to system wolny od wad. Największa to chyba "customowy" MVC, który momentami zupełnie łamie wzorzec i nieraz trzeba się nakombinować, żeby osiągnąć konkretny cel. C5 ma bardzo przyjemny system "override" dzięki czemu z łatwością można modyfikować konkretne moduły i dostosowywać je do naszego szablonu. Duży plus C5 to obszary, przez co jakoś tak łatwiej to wszystko do siebie dopasować i jest to typowy CMS a WP to jednak blog dostosowany na potrzeby CMS.
Napisano 20 Wrzesień 201311 l no jest bardzo spoko - przejżyście, czytelnie i spójnie. ... jedyne co mnie zastanawia, to jakby to wyglądało, gdyby zapełnić całą szerokość ekranu.
Napisano 23 Wrzesień 201311 l no własnie nie wiem... może to moje prywatne zboczenie, ale nie lubię jak jest biało po bokach...