Gość Pytelcio Napisano 31 Sierpień 2013 Napisano 31 Sierpień 2013 (edytowane) Hello, na początku chcę napisać ze jestem świeży jeżeli chodzi o 3ds'a więc prosiłbym o "łopatologiczne" wytłumaczenie. Mam mały problem z nakładaniem tekstury na obiekt - gdy miałem dwa boxy osobno i na nie nałożone tekstury to wszystko jako-tako działało, jednak po połączeniu obu boxów za pomocą attacha i próbie ponownego nałożenia tekstury (oczywiście już odpowiednio obrobionej) całość wychodzi jak na screenshotach: podczas gdy render wersji opartej na dwóch boxach wygląda tak: Moje pytanie brzmi - czy da się na pojedynczy, połączony obiekt nałożyć teksturę w takiej formie jak ja chcę? Edytowane 1 Wrzesień 2013 przez Pytelcio
Dalamar Napisano 1 Wrzesień 2013 Napisano 1 Wrzesień 2013 Witaj, Jest druga i już mi się trochę nie chce tego tłumaczyć krok po kroku, bo tego trochę by wyszło.... ale. Potrzebujesz rozłożyć siatkę pod teksturę tych zaatachowanych boxów, tak, żeby dany box, miał siatkę tylko tam gdzie jest odpowiedni kawałek tekstury. Do tego używa się modyfikatora Unwrap UVW. Generalnie polecam się z nim zapoznać. Tutoriali do tego jest pierdyliard i jeszcze kilka by się znalazło. Szukaj pod "unwrap uvw", "unwraping", "teksturing" etc. i dorzuć 3ds max do danego wyszukiwania. Tutaj masz jakiś tutorial, jak gość rozkłada siatkę przy użyciu tego modyfikatora. (Pierwszy z brzegu, bez problemu znajdziesz po polsku, czy bardziej Ci odpowiadający jak wpiszesz to co wyżej mówiłem w google czy YT. http://www.youtube.com/watch?v=ZlZgH3O_vxw Powodzenia :)
Dynamico Napisano 1 Wrzesień 2013 Napisano 1 Wrzesień 2013 Możesz też zrobić detach jednego boxa (wrócić do początku) i do "zespolenia" elementów użyć funkcji group. Wtedy wystarczy proste UW map. A temat poprawisz: edytuj post -> zaawansowana edycja
skalpel3d Napisano 1 Wrzesień 2013 Napisano 1 Wrzesień 2013 W sumie zadam banalne pytanie która opcje przyporządkowywania materiału wybrałeś w momencie robienia attache?
Gość Pytelcio Napisano 1 Wrzesień 2013 Napisano 1 Wrzesień 2013 W sumie zadam banalne pytanie która opcje przyporządkowywania materiału wybrałeś w momencie robienia attache? Szczerze to nie wiem, po prostu włączyłem "Editable poly" i wybrałem attach klikając "Ok" - nie przyglądałem się opcjom. Wypróbowałem sposób Dalamara i po kilku minutach kombinacji wyszedł zadowalający mnie efekt - dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi