Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć,

od jakiegoś czasu próbuje stworzyć trawę w następujący sposób:

1. Tworzę źdźbła trawy

2. Tworzę z nich jeden obiekt "Edit Poly"

3. Zamieniam na "Vray Proxy"

4. Mam obiekt na którym chcę "rozsiać" trawę z obiektów "Edit Poly"

5. Robię to używając Modyfikatora "Scatter"

Niestety efekt jest taki że żaden.

Czy jest jakaś funkcja do rozsiewania Vray proxy oprócz "VrayScatter", którego nie posiadam?

Z góry dzięki za pomoc.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

z odpłatnych to forest pro, multiscatter, onyx lub plugin autograss( który posiada własne wbudowane trawy) z darmowych to nieszczęsny scater maxa :) i możesz zastosować jeszcze adwanced paintera do tworzenia mniejszych odcinków trawnika z których będziesz budował całość.

A tak ogólnie to pokarz co ci wychodzi po zastosowaniu scattera może coś błednie robisz

Napisano

deshu z tego co pamiętam w maksie 2012 PF średnio współpracował z vray proxy. Strasznie musiałem się męczyć żeby podmienić particle na proxy. masz na to jakiś myk czy poprawiono to w którymś nowszym maksie ?

Napisano

Ja testowo robiłem używając tego painta object z paska (nie pamiętam jak to się dokładnie kurcze nazywa bo nie mam maxa odpalonego) ale można tam wybrać obiekt po którym się maluje kilka parametrów (min;max) itp. i elementy którymi ma być malowane. Działało w sam raz.

Napisano
  • Autor

Bardzo wam dziekuję za pomoc.

Próbowałem Multiscattera - działa super ale później postanowiłem spróbować standardowej funkcji w maksie "Paint Object" i działa super z VrayProxy - idealnie nadaje się do trawy, drzew itp.

Dla wszystkich którzy mają podobny problem: