streetclash Posted September 18, 2013 Share Posted September 18, 2013 Witam. Zaczęłam używać 3ds maxa 2014 i nie widzę funkcji lock/pan zoom dla viewport background. Gdzie mogę to znaleźć ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lee5.56 Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 Mam taki sam problem. Napiszę tu, nie będę zakładał nowego tematu. Przeinstalowałem system i zainstalowałem nowego maxa i teraz mam problem ponieważ jakość w wyświetlaniu referencji jest kiepska. Jak mam sterowniki Nitrous to nie moge zmienić jakości a jak dam directx 3D to jest ok z jakością, ale jak daje xray to jakoś dziwnie to wyświetla. I druga rzecz to brak możliwości zablokowania viewport background, już to kiedyś szukałem i nie mogłaem znaleźć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalpel3d Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 w max 2014 background jest blokowany z automatu ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lee5.56 Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 Blokuje przesuwanie ale zoomu nie blokuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalpel3d Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 (edited) Jeśli masz włączoną funkcje 2D Pan Zoom Mode to wtedy nie będzie blokady przy zoomie i poruszaniu, przy wyłączonej tej opcji masz całkowita blokadę obrazka w tle. Ogólnie zamieniono teraz opcje Lock Zoom/Pan na 2D Pan Zoom Mode Edited September 19, 2013 by skalpel3d Link to comment Share on other sites More sharing options...
streetclash Posted September 19, 2013 Author Share Posted September 19, 2013 Jeśli masz włączoną funkcje 2D Pan Zoom Mode to wtedy nie będzie blokady przy zoomie i poruszaniu, przy wyłączonej tej opcji masz całkowita blokadę obrazka w tle. Ogólnie zamieniono teraz opcje Lock Zoom/Pan na 2D Pan Zoom Mode a czy w opcji front albo innej niz perspective da sie ustawic 2d pan zoom mode ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lee5.56 Posted September 20, 2013 Share Posted September 20, 2013 Właśnie jest to tylko w perspective i na nic się nie zdaje. A jak próbuje zrobić image plane, to gdy mam sterowniki Nitrous to jego jakość jest kiepska: A gdy dam Legacy Direct3D i zwiększe jakość w ustawieniach to jest ok ale x-ray jakoś dziwnie wyświetla: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawelkos Posted September 20, 2013 Share Posted September 20, 2013 Ta Autode$k wykonwale znowu swietna robote wprowadzajac "usprawnienia" na ktore wczesniej nikt nie narzekal i potrzebowal zadnych usprawnien. Sprobuj uzyc tego skryptu hhttp://ttp://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/nitrous-set-texture-size-limit. Czasami trzeba wylaczyc wyswietlanie wszystkich map i wlaczyc z powrotem zeby skrypt zadziala. Aha no nie wiem czy dziala z wersja 2014, ale powinien Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalpel3d Posted September 20, 2013 Share Posted September 20, 2013 Opcji tej nie włączysz na pozostałych oknach działa tylko w widoku perspective i camera. Ot kolejny idiotyczny pseudo nowy bubel w wydaniu Autodeska tylko wlaściwie po co usuwano coś co było sprawnym narzędziem ? http://docs.autodesk.com/3DSMAX/16/ENU/3ds-Max-Help/index.html?url=files/GUID-99485729-B016-43BB-8035-3887D76771A8.htm,topicNumber=d30e16456 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts