streetclash Napisano 18 Wrzesień 2013 Napisano 18 Wrzesień 2013 Witam. Zaczęłam używać 3ds maxa 2014 i nie widzę funkcji lock/pan zoom dla viewport background. Gdzie mogę to znaleźć ?
Lee5.56 Napisano 19 Wrzesień 2013 Napisano 19 Wrzesień 2013 Mam taki sam problem. Napiszę tu, nie będę zakładał nowego tematu. Przeinstalowałem system i zainstalowałem nowego maxa i teraz mam problem ponieważ jakość w wyświetlaniu referencji jest kiepska. Jak mam sterowniki Nitrous to nie moge zmienić jakości a jak dam directx 3D to jest ok z jakością, ale jak daje xray to jakoś dziwnie to wyświetla. I druga rzecz to brak możliwości zablokowania viewport background, już to kiedyś szukałem i nie mogłaem znaleźć.
skalpel3d Napisano 19 Wrzesień 2013 Napisano 19 Wrzesień 2013 w max 2014 background jest blokowany z automatu ;)
Lee5.56 Napisano 19 Wrzesień 2013 Napisano 19 Wrzesień 2013 Blokuje przesuwanie ale zoomu nie blokuje.
skalpel3d Napisano 19 Wrzesień 2013 Napisano 19 Wrzesień 2013 (edytowane) Jeśli masz włączoną funkcje 2D Pan Zoom Mode to wtedy nie będzie blokady przy zoomie i poruszaniu, przy wyłączonej tej opcji masz całkowita blokadę obrazka w tle. Ogólnie zamieniono teraz opcje Lock Zoom/Pan na 2D Pan Zoom Mode Edytowane 19 Wrzesień 2013 przez skalpel3d
streetclash Napisano 19 Wrzesień 2013 Autor Napisano 19 Wrzesień 2013 Jeśli masz włączoną funkcje 2D Pan Zoom Mode to wtedy nie będzie blokady przy zoomie i poruszaniu, przy wyłączonej tej opcji masz całkowita blokadę obrazka w tle. Ogólnie zamieniono teraz opcje Lock Zoom/Pan na 2D Pan Zoom Mode a czy w opcji front albo innej niz perspective da sie ustawic 2d pan zoom mode ?
Lee5.56 Napisano 20 Wrzesień 2013 Napisano 20 Wrzesień 2013 Właśnie jest to tylko w perspective i na nic się nie zdaje. A jak próbuje zrobić image plane, to gdy mam sterowniki Nitrous to jego jakość jest kiepska: A gdy dam Legacy Direct3D i zwiększe jakość w ustawieniach to jest ok ale x-ray jakoś dziwnie wyświetla:
Pawelkos Napisano 20 Wrzesień 2013 Napisano 20 Wrzesień 2013 Ta Autode$k wykonwale znowu swietna robote wprowadzajac "usprawnienia" na ktore wczesniej nikt nie narzekal i potrzebowal zadnych usprawnien. Sprobuj uzyc tego skryptu hhttp://ttp://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/nitrous-set-texture-size-limit. Czasami trzeba wylaczyc wyswietlanie wszystkich map i wlaczyc z powrotem zeby skrypt zadziala. Aha no nie wiem czy dziala z wersja 2014, ale powinien
skalpel3d Napisano 20 Wrzesień 2013 Napisano 20 Wrzesień 2013 Opcji tej nie włączysz na pozostałych oknach działa tylko w widoku perspective i camera. Ot kolejny idiotyczny pseudo nowy bubel w wydaniu Autodeska tylko wlaściwie po co usuwano coś co było sprawnym narzędziem ? http://docs.autodesk.com/3DSMAX/16/ENU/3ds-Max-Help/index.html?url=files/GUID-99485729-B016-43BB-8035-3887D76771A8.htm,topicNumber=d30e16456
Rekomendowane odpowiedzi