Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam problem W mayi 2014 z wyrownywaniem verteksow za pomoca skalowania. Pamietam ze kiedys w starych wersjach skalujac wzdluz jednej osi

mozna bylo wyronac werteksy w jeden rzad . Robiac to samo w mayi 2014 wogule nie jest to mozliwe. Kurde teraz to sie jakos

inaczej robi .Musze jakas opcje wlaczyc zeby bylo tj kiedy. Rzecz jest mega wkurzajac i nie mam pojecia jak to poprawic.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Cześć,

Skalujesz z wciśniętym "j"? Sprawdź czy pojawia się problem z World Pivot. Jest jeszcze druga metoda z korzystaniem ze snap'ów. Przykładowo Vertext bądź Grid Snap. Korzystać należy wtedy z World Pivot z wyłączonym w Tool Settings Retein Compont spacing. Zazwyczaj odtwarzam w ten sposób symetrie snap to Grid plus retein component spacing "off".

Jak będę w domu to sprawdzę na 14, ale nie przypominam sobie problemu z tym. Może masz włączony Modeling tool kit on ma swój Pivot i trochę słabo współdziała z Maya xD.

Napisano
  • Autor
Cześć,

Skalujesz z wciśniętym "j"? Sprawdź czy pojawia się problem z World Pivot. Jest jeszcze druga metoda z korzystaniem ze snap'ów. Przykładowo Vertext bądź Grid Snap. Korzystać należy wtedy z World Pivot z wyłączonym w Tool Settings Retein Compont spacing. Zazwyczaj odtwarzam w ten sposób symetrie snap to Grid plus retein component spacing "off".

Jak będę w domu to sprawdzę na 14, ale nie przypominam sobie problemu z tym. Może masz włączony Modeling tool kit on ma swój Pivot i trochę słabo współdziała z Maya xD.

dzieki kurde nie mialem pojecia ze teraz wprowadzili dodatkowy klawisz do tego rownania .

Napisano
  • Autor
Czemu nowy? Klawisz "j" włącza i wyłącza snap. To chyba było od zawsze.

Lol nigdy tego wczesniej nie uzywalem bo nie byo takiej potrzeby

Napisano

No faktycznie. Ciekawe. W edytorze hoykeys ma przypisaną funkcję "MoveRotateScaleToolToggleSnapMode" :) Myślę, że to to samo jest.