Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej,

mam obiekt spline powiedzmy sześciokąt. Chciałbym móc go obrócić po jednym z jego boków. Pytanie, jak dokładnie ze snappingiem z pozycjonować Axis na jednym z jego boków (na razie robię na oko)?

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 2,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie wiem czy dokładnie o to chodzi?

JYm3aek.jpg

W Snapping zaznacz te same opcje co na obrazku, następnie przestaw Axis aż zobaczysz to mini okienko z napisem nSide - Mid Point Snap. Wydaje mi się że wtedy jest idealnie wycentrowane :P

Napisano
  • Autor

Nie, chodzi mi o ustawienie odpowiedniej rotacji axisa. Może obrazek bardziej wyjaśni:

Xx2aKo9.jpg

Napisano

Może ktoś mądrzejszy wie jak to zrobić w dwóch kliknięciach :) Ja znalazłem dłuższy objazd :P

Masz tego swojego spline'a. Skopiuj go. Kopię wrzucasz w Extrude (ustaw extrude na 0, 0, 0). Klikasz Make Editable. Wchodzisz w Edge Mode i zaznaczasz interesującą Cię krawędź. Następnie w Mesh \ Axis Center \ klikasz w Axis Center... i dajesz takie ustawienia:

dEhcdx8.jpg

(nie musi być koniecznie Axis X, możesz sobie wybrać jaką chcesz)

Klikasz execute i jak wszystko dobrze poszło to powinieneś mieć Axis ustawione na tej krawędzi pod idealnym kątem ;) Teraz przy edycji Axis swojego Spline'a musisz tylko przekopiować Coordinates (wszystkie oprócz Scale) z Extrude i wkleić je do tego okienka pod Timeline'm.

Napisano
  • Autor

Trochę zabawy. Liczyłem, na jakiś magiczny skrót z ctr/altem/shiftem ;) Ale jak nie ma innego sposobu.

Wpadłem na trochę chyba szybszy sposób. Narysuję sobie guide przy krawędzi do której chcę się pasować i z niego będę zdejmował pozycję rotacji. Przyciąganie załatwi mi same koordynaty.

Edytowane przez makak

Napisano

Hehe. Ja liczę, że ktoś tu jeszcze wejdzie i wrzuci magiczny skrót :)

Co guide'ów, to ja mam do nich ograniczone zaufanie. Jeszcze ich do końca nie obczaiłem i czasami mi je ustawia zupełnie bez sensu :)

Napisano

Witam.

Przesyłam prostego gifa, który mam nadzieje wytłumaczy moje rozwiązanie na Wasz problem.

c4d_help_by_rafaelboreq-d6pc2n0.gif

Tryb snappingu taki jak na gifie.

Ważne że tryb snappingu 3d i jesteśmy w trybie perspective. Dla ułatwienia warto sobie zesnapować gizmo do jakiegoś vertexa.

A i bardzo ważna rzecz, abyśmy tak załapali tym dynamic guide żeby zeznapował się do prawdiłowego axisa naszego gizma.

Jest to również wytłumaczone w helpie cinemowym. Najeżdżamy na ikonę rotacji w górnej belce, naciskamy f1+ctrl i na dole (r15) będzie ten proces opisany.

mam nadzieje, że pokrętnie, jednak ktoś coś zrozumie:)

Pozdrawiam

Edytowane przez boreq

Napisano
  • Autor

Ha! A jednak jest jakiś skrót :) Dzięki, przyznam, że kombinowałem z różnymi ustawieniami snapa i ctrl/shiftel/altem ale nie wpadłem, aby spróbować robić to w trybie perspective :)

Napisano

Zauważyłem że jak snap jest ustawiony na 2d i jesteśmy w perspective to się trochę krzaczy oraz jak jesteśmy w rzucie prostopadłym i tryb snappingu na 3d tak samo.

Poza tym w moim lub twoim przypadku chodzi o zesnapowanie rotacji tego axisa który jest w tej samej płaszczyźnie.

Jak próbowałem zesnapować nie niebieski axis ale np czerwony axis do dolnego vertexa to zamiast mieć 90 stopni

co logicznie myśląc bym uzyskał, miałem 87 z groszami i wtedy wydaje mi się że trzeba przerzuć się

na widok prostopadły i mieć tą płaszczyżnę i tego axisa którego w widoku "od boku"

Ale nieważne. Ważne że działa.