PKexterior Napisano 14 Październik 2013 Napisano 14 Październik 2013 Witam Panowie chcę odświeżyć swój sprzęt komputerowy i akurat tak się zdarzyło że mogę dostać w dobrej Cenie Procesor : CORE i7-4930K 3.40GHz LGA2011 BOX Płyta główna : Asus RAMPAGE IV Extreme X79 s.2011 ROG Karta Graficzna : ASUS GeForce GTX 760 2048MB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP (1072/6008) (wer. OC - OverClock) (wentylator DirectCU Mini) czy tym sprzętem podziałam dobrze w 3ds max ?? do tego 16gb RAM czy może proponujecie coś lepszego ??? obecnie posiadam Phenoma II X4 955 oraz kartę graficzna Geforce GTS 250 czekam na propozycje ?Pozdrawiam :) Piotr
Kramon Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 czy tym sprzętem podziałam dobrze w 3ds max ?? Sprzęt nic za ciebie nie zrobi. tak podziałasz chociaż według mnie taki komputer to jest przydatny dla kogoś kto trzaska albo animacje, albo naprawdę dużo renderuje i potrzebuje tej mocy. Ale w takim wypadku raczej idzie się w 2x xeon. Mając takiego kompa osobiście kupiłbym ile ramu tylko wlezie, i trzaskał modele w zbrushu z takim hardware to po prostu nieograniczony detal :>
mantragora Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 Mając takiego kompa osobiście kupiłbym ile ramu tylko wlezie, i trzaskał modele w zbrushu z takim hardware to po prostu nieograniczony detal :> Taaa, szkoda tylk ze Zbrush jest nadal 32-bitowy i obsluguje maks 4 GB ;)
Kramon Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 O zBrusha się nie martw on sobię poradzi z geometrią pytanie jest co się stanie jak to wyexportujesz np do xNormal żeby z biliona poly wypalić normalkę :> Tutaj ram się przyda.
mantragora Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 (edytowane) A ty sie nie martw o ten bilion poly bo w tym bilione to se kilkaset porzadnych modeli smiescisz :D [font=sans-serif]milion = 1000000 30 milionow = 30000000 100 milionow = 100000000 [/font]bilion = [font=sans-serif] 1000000000000[/font] xNormal 30 milionow poly wciaga bez problemu na 4GB, przy 16GB 100 milionow pojdzie jak z bicza. I jak wyzej, chcialbym zobaczyc te twoje 100 milionowe modele, jesli mozna ;) Edytowane 15 Październik 2013 przez mantragora
skalpel3d Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 Kraemon i Mandragora załóżcie sobie watek gdzie będziecie dalej prowadzili utarczki nie na temat :) Co do sprzętu to na pewno będzie ślicznie pracował pod maxem, nie napisałeś co konkretnie robisz w nim ale na początek na pewno 16 gb ramu spokojnie ci wystarczy :)
mantragora Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 To Kramona wina :D Pod Maxa to dysk SSD warto bo na zwyklym HD bedzie sie slimaczyl. Zreszta nawet z SSD bedzie sie slimaczyl :).
skalpel3d Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 To Kramona wina :D A to forum to dla przedszkolaków czy ludzi dorosłych ? :D Dysk ssd to warto mieć pod system i programy, samą prace maxa to on nic nie usprawnia z wyjątkiem tego że max się szybciej uruchamia :)
mantragora Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 ...z wyjątkiem tego że max się szybciej uruchamia :) No wlasnie o to chodzi. 50% czasu pracy w maxie to czas w jakim sie uruchamia :D
PKexterior Napisano 15 Październik 2013 Autor Napisano 15 Październik 2013 Ja już w maxie siedzę długo natomiast mój sprzęt już nie wydala podczas projektowania scen... dlatego myślę nad zmianą a co myślicie o różnego typu AMD procesorach 8rdzeniowych ?? ma ktoś jak działają pod maxem ??
Kramon Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 Jak i5. Co do tych modeli. Wejdz na strone zbrusha i masz tam zakladke w geometri gemetria hd ;)
mantragora Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 Ale co? Myslisz ze jak wrzucisz szybszy procek to ci mniej bedzie maks mulil? Ten program potrafi nawet prostymi rzeczami zajezdzic najszybsze i7. Moze czas na zmiane programu?
PKexterior Napisano 15 Październik 2013 Autor Napisano 15 Październik 2013 Nie nigdy:P 3ds max 4Ever :P nie zmieniam :P
skalpel3d Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 (edytowane) Ja jestem posiadaczem tandetnego do niczego się nie nadającego fx 8350 :) w renderowaniu ten procesor bije i7 z generacji 2 i 3 czterordzeniowe nawet te z z 8 wątkami :P A co do maxa to po prostu należy się przyzwyczaić że nie jest to program niezawodny , tfu raczej należy stawiać na to ze się wywali w trakcie gdy właśnie się nam spieszy lub robimy końcową prace zresztą nie będę się wypowiadał za innych u mnie średnio zwiecha robi raz na 3 tygodnie niestety zawsze w ważnym momencie :) Co do czasu jego uruchamiania to ja nie wiem skąd wy maci takie problemy z tym softem na ssd jest to kilkanaście sekund na hdd w minute, oczywiście nie mówię tu o otwieraniu scen mających po kilka gigabajtów :) Co do zmiany softu to pracuje tez na c4d i ciągle mnie wpienia w niej jej interfejs za długo pracowałem na maxie :) Edytowane 15 Październik 2013 przez skalpel3d
PKexterior Napisano 16 Październik 2013 Autor Napisano 16 Październik 2013 Panowie a może jakiś inny procesor w tej cenie macie jakieś sugestie ?? bo chce kupic dobry sprzęt po prostu
Rekomendowane odpowiedzi