Napisano 25 Październik 201311 l Witam. Mam problem, jak wymodelowałem sobie kubek Line -> Lathe -> Edit Poly (żeby zrobić rączkę) i zanim dodam Turbosmootha chciałem o teksturować go i mam problem, jak wrzucam teksturę to jej nie widać i dopiero jak dam UVW Map to dopiero jest widoczna link -> https://www.dropbox.com/s/ls1sdvo2zygtx43/12321.png jak zrobić tak żeby tekstura była tylko z przodu i tyłu ? Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno. Pozdrawiam :)
Napisano 25 Październik 201311 l Nadaj teksturze (lub mapie w teksturze) tiling w poziomie=2 a w pionie=1. Wtedy przy odpowiednim UVW tekstura "owinie" się wokół kubka, tworząc tylko dwa powtórzenia. To chyba najprostszy sposób (nie zawsze zadziała). Bardziej "profesjonalne" jest zastosowanie UnwrapUVW.
Napisano 25 Październik 201311 l Autor No tak to działa ale tekstura jest rozciągnięta, jak np. będę chciał dać kwiatka na ten kubek to on się rozciągnie na boki. I jak usunąć ją z wewnątrz kubka ?
Napisano 25 Październik 201311 l Użyj trybu cylinder z uvw map, będziesz potrzebował tekstury o proporcjach prostokąta ok 2 do 1 (w zależności od wymiarów kubka) aby tekstura nie był rozciągnięta. Najprostszym sposobem na usuniecie tekstury z wewnątrz jest wybranie wewnętrznych poligonów, zmiana ich ID na np. 2 ( przy załażeniu że pozostałe poligony mają ID 1) i nałożenie na kubek materiału multisub object z dwoma materiałami, jeden na front i drugi na wnętrze.