buki91 Napisano 29 Październik 2013 Napisano 29 Październik 2013 Witam, przejdę od razu do rzeczy, z pomocą generatora kamieni z forum zrobiłem ściankę z kamienia. Generator automatycznie tworzy modyfikatory: - Turbosmooth, - displaceMakro - displaceMedium - microNoise2 Ale chcąc wyrenderować taką scenę, render zawiesza się na "transforming vertices" i koniec. Trzeba restartować kompa. Użyłem tego skryptu: http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/stone-placement-tools Usówając kamień ze ściany wszystko idzie idealnie... Co zrobić w te sytuacji? Jeśli jest jakiś sposób to proszę o poradę, najlepiej krok po kroku bo nie jestem biegły;) Pozdrawiam.
skalpel3d Napisano 29 Październik 2013 Napisano 29 Październik 2013 Ile masz ramu bo taki objaw zawieszania sie wszystkiego to zasadniczo za mało ramu w kompie
buki91 Napisano 30 Październik 2013 Autor Napisano 30 Październik 2013 4gb procesor i5 2,5GHz. Usuwając kamień wszystko idzie ładnie... Pracuje na laptopie nie na pececie.
buki91 Napisano 30 Październik 2013 Autor Napisano 30 Październik 2013 znalazłem podobny temat: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=85911 tylko że w tym wypadku renderowało się powoli. Autorowi postu pomogło "off in viewport", Gdzie znajdę tą opcję? Może to coś pomoże albo zasugeruje... Pozdrawiam.
Biolo_idiota Napisano 30 Październik 2013 Napisano 30 Październik 2013 Jak dla mnie, ustawienia kamienia, masz zapewne trochę przesadzone. Są dwa wyjścia. 1. Ręcznie popraw kamień który zrobiłeś, bo najprawdopodobniej ma bilion vertexów, dodatkowo czy robisz tym skryptem normal? Czy po prostu renderujesz to co wypluł? 2. Zamień całość na VrayProxy i licz na to, że przejdzie. Tak, zasadniczo chodzi zapewne o ram.
buki91 Napisano 30 Październik 2013 Autor Napisano 30 Październik 2013 Zmieniłem na Vray Proxy i renderuje elegancko, ale jest nowy problem - na wyrenderowanym zdjęciu nie widać tekstur kamienia... Były dodane poprzez vrayMtl kilka tekstur jako bitmapa. Tak, że każdy kamień miał inny odcień. Co z tym zrobić?? Mam nadzieję że to już ostatni problem w tym wnętrzu bo zaczynam go nie lubieć:)
Biolo_idiota Napisano 4 Listopad 2013 Napisano 4 Listopad 2013 Najprawdopodobniej, musisz dać multisub materiał, nadać oddzielne ID elementom, następnie wyeksportować do VrayProxy.
buki91 Napisano 6 Listopad 2013 Autor Napisano 6 Listopad 2013 Racja;) działa. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi