buki91 Posted October 29, 2013 Share Posted October 29, 2013 Witam, przejdę od razu do rzeczy, z pomocą generatora kamieni z forum zrobiłem ściankę z kamienia. Generator automatycznie tworzy modyfikatory: - Turbosmooth, - displaceMakro - displaceMedium - microNoise2 Ale chcąc wyrenderować taką scenę, render zawiesza się na "transforming vertices" i koniec. Trzeba restartować kompa. Użyłem tego skryptu: http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/stone-placement-tools Usówając kamień ze ściany wszystko idzie idealnie... Co zrobić w te sytuacji? Jeśli jest jakiś sposób to proszę o poradę, najlepiej krok po kroku bo nie jestem biegły;) Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalpel3d Posted October 29, 2013 Share Posted October 29, 2013 Ile masz ramu bo taki objaw zawieszania sie wszystkiego to zasadniczo za mało ramu w kompie Link to comment Share on other sites More sharing options...
buki91 Posted October 30, 2013 Author Share Posted October 30, 2013 4gb procesor i5 2,5GHz. Usuwając kamień wszystko idzie ładnie... Pracuje na laptopie nie na pececie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buki91 Posted October 30, 2013 Author Share Posted October 30, 2013 znalazłem podobny temat: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=85911 tylko że w tym wypadku renderowało się powoli. Autorowi postu pomogło "off in viewport", Gdzie znajdę tą opcję? Może to coś pomoże albo zasugeruje... Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biolo_idiota Posted October 30, 2013 Share Posted October 30, 2013 Jak dla mnie, ustawienia kamienia, masz zapewne trochę przesadzone. Są dwa wyjścia. 1. Ręcznie popraw kamień który zrobiłeś, bo najprawdopodobniej ma bilion vertexów, dodatkowo czy robisz tym skryptem normal? Czy po prostu renderujesz to co wypluł? 2. Zamień całość na VrayProxy i licz na to, że przejdzie. Tak, zasadniczo chodzi zapewne o ram. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buki91 Posted October 30, 2013 Author Share Posted October 30, 2013 Zmieniłem na Vray Proxy i renderuje elegancko, ale jest nowy problem - na wyrenderowanym zdjęciu nie widać tekstur kamienia... Były dodane poprzez vrayMtl kilka tekstur jako bitmapa. Tak, że każdy kamień miał inny odcień. Co z tym zrobić?? Mam nadzieję że to już ostatni problem w tym wnętrzu bo zaczynam go nie lubieć:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biolo_idiota Posted November 4, 2013 Share Posted November 4, 2013 Najprawdopodobniej, musisz dać multisub materiał, nadać oddzielne ID elementom, następnie wyeksportować do VrayProxy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buki91 Posted November 6, 2013 Author Share Posted November 6, 2013 Racja;) działa. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts