Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ,przepraszam za enigmatyczny tytuł, ale nigdy nie potrafię streścić moich problemów w 2 - 3 słowach :D A mam dwa problemy, w których chciałbym was prosić o radę.

1. Mam liścia, kiedy puszczam render w rozdziałce 1920x1080 to wszystko jest w porządku,a gdy puszczam render ze zwiększoną liczbą sampli i w rozdzielczości 4k to na liściu pojawia się takie jakieś dziwne fioletowe odbicie, focia:

http://imageshack.us/a/img11/8587/6n2u.jpg

Czy może wiecie jak mogę się tego pozbyć ? Bądź skąd to się wzięło i dlaczego pojawia się z tak absurdalnego powodu jak zwiększanie jakości rendera ?

2. Mam takie o to dziwne przepalenie jeszcze, focia: http://imageshack.us/a/img209/7550/0sb6.jpg

Jednak nie mam w scenie nic co mogło by dawać takie dziwne i mocne przepalenie, a gdy się przyjrzymy to zobaczycie, że to przepalenie ma czarne kontury.

Może też mógły mi ktoś doradzić jak się tego pozbyć, albo co to jest ?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i Pozdrawiam ^^

• Odpowiedzi 15
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Color Mappingu wcale nie tykałem, mam takie ustawienia jak tutaj: http://help.chaosgroup.com/vray/help/150SP1/images/controls/colormapping.png

Jak mogę naprawić ten fiolet ? Wystarczy, że zaznaczę "Sub-pixel mapping" ? Czy może muszę zrobić coś innego ?

A scena jest oświetlana HDRK'ą + VRay Sun. A co to dokładnie jest to przepalenie mapki hdri ? Mogę to jakoś naprawić/zniwelować ?

Pozdrawiam.

Napisano

co do color mapping to zaznacz jeszcze clamp i sub-pixel, jeśli chodzi o hdri mogłeś np dać za mocny overall lub render mult. przy za dużych wartościach potrafią wychodzić właśnie artefakty w odbiciach niwelować to możesz poprzez korektę tych parametrów a równocześnie rozjaśniać obraz ustawianiami kamery a nie mapy hdri. Zobacz jednak czy nie będziesz miał poprawy po włączeniu opcji w color mapping jeszcze jedna przyczyną pojawiania się tych czarnych obwódek w przepaleniach może być za bardzo ostrzący filtr aa jak catmul czy mitchel przy za mocnym świetle, albo wtedy zmieniasz filtr np na Area, a w przypadku mitchela trzeba manipulować jego parametrami, lub jak w przypadku catmula zmniejszyć natężenie światła

Napisano (edytowane)

Color Mapping naprawił to błękitne przepalenie i przy okazji jakoś ogólnie oświetlenie wyładniało :D

Jednak ten fiolet na tym przednim liściu ciągle jest, masz może jeszcze jakiś pomysł jak mogę to naprawić ? Albo chociaż zniwelować bo liść i tak będzie w DOF'ie, jednak mimo wszystko jakoś się tego pozbyć/osłabić ten efekt muszę.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Zernat
Napisano

wrzuć scena na serwer bo szczerze coś się po głowie kolebie ale lepiej by było zapuścić żurawia do sceny i ustawień. Wiesz a próbowałeś scenę wciągnąć do nowej mergem czasami w ten sposób znikają różne dziwne efekty, dwa jeśli nie scenę to umieść materiał tego liścia, zobacz tez czy nie masz tam podwojonej geometrii

Napisano

Dzięki wielkie, jednak mógłbyś mi opisać co i jak ?

Widzę, że zmieniłeś refl. gloss i iOR.

Dodałeś też odrobinkę Refraction.

I mapy transculent i opacity (ale to jest tekstury na obiekt, a nie na plejna ??)

Mógłbym Cię jeszcze prosić o opis dlaczego zdecydowałeś się na te kroki ? I która z tych rzeczy usuwa problem fioletu ?

Pozdrawiam.

Napisano

oj wrzuciłem go ci jeszcze raz bo wsadziłem nie twoja mapkę translucent http://www.gg.pl/dysk/uYFqqCtm_GcnuIFqqCtkMLg/lisc%20matrial.zip tylko do zielska które właśnie robię. Co do zastosowania opacity to nie stosuje się go tylko na plejna gdzie chcesz np wstawić drzewko tylko możesz go zastosować na obiekty jak np liście czy firanki, dwa zmian koloru w mapce diffus i dodanie opacity powoduje że widoczny jest tylko liść a nie dodatkowo kolor na którym dałeś liścia

Napisano

twój granatowy w teksturze diffuse wyszedł w odbiciach na liściu w taki nieładny sposób. za to ciśnie mi się inne pytanie po co używasz tekstur w formacie png skoro nie wykorzystujesz kanału alfa, obciążasz sobie w ten sposób kompa w trakcie pracy bo jak by nie patrzył te teksturki nie maja dużej rozdzielczości natomiast pliki jednak troszkę wazą

Napisano

Rozumiem.

Co do foramtu, to zanim zaczynałem pracę nad scenką to pytałem się o radę ludzi i mniej więcej zgodnie wszyscy ustalili, że lepiej brać png/tga od jpeg'ów, bo po prostu mają lepszą jakość. Jedynym minusem chyba jest to, że zajmują więcej miejsca na dysku, czy może na ram'ie też to się jakoś odbija ?

Pozdrawiam.

Napisano

Czołem. Tak, zarówno na ramie jak i na płynności podglądu z tego co zauważyłem, a zwłaszcza przy wczytywaniu sceny. No i render mieli dłużej po każdym wciśnięciu "czajniczka". Ale to raczej żeby odczuć dyskomfort trzeba trochę więcej zapakować tekstur w tym formacie. No i większej rozdziałce. :)