Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, nie znam sie na modelingu - nie jestem w stanie zrobic cwiartki powierzchni sklepienia krzyzowego (ale uwaga ono nie jest proste w przekroju lecz po luku! - jak na zdjeciu). Probowalem przez NURBS ale robil mi "bulke" - nie szedl dokladnie po liniach splajna. Jakies pomysly?

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

Boolean dwóch prostopadłych walców (lub ekstrudownych splinów o profilu sklepienia) i usunięcie dolnej części.

[ATTACH=CONFIG]92017[/ATTACH]

Edytowane przez stormwind
Napisano

Wydaje mi sie, ze te metody odpadaja. Problem polega na tym, ze tylko jedno ze sklepien jest proste, drugie, jak widac na zdjeciu wzbija sie ku gorze (zeby byl styk na srodku) po lagodnym luku, poniewaz luk nawy bocznej jest nizszy niz nawy glownej. Wymyslilem wiec, ze sobie to rozrysuje splajnem w 3d a potem jakos zrobie z tego powierzchnie - niestety NURBS robi cos dziwnego (balon), sweep/loft rowniez nie do konca mnie satysfakcjonuje. No nic jeszcze poprobuje.

Napisano (edytowane)

Możesz tez zrobić to editable patchem jeżeli chcesz mieć większa kontrolę.

Zrób plene bez podziałów, połącz 2 przeciwległe wierzchołki, zamień na editable patch i przesuń wierzchołki jak na screenie.

[ATTACH=CONFIG]92020[/ATTACH]

Sklepienie nie jest idealne, ale masz kontrolę na bieżąco.

Wracając do boleana, zamiast walców zrób sobie lofty ze splinów o przekroju sklepienia.

Możesz też próbować stworzyć ze splinów krawędzie sklepienia i dodać modyfikator surface.

Edytowane przez stormwind
Napisano
Możesz tez zrobić to editable patchem jeżeli chcesz mieć większa kontrolę.

Zrób plene bez podziałów, połącz 2 przeciwległe wierzchołki, zamień na editable patch i przesuń wierzchołki jak na screenie.

[ATTACH=CONFIG]92020[/ATTACH]

Sklepienie nie jest idealne, ale masz kontrolę na bieżąco.

Wracając do boleana, zamiast walców zrób sobie lofty ze splinów o przekroju sklepienia.

Możesz też próbować stworzyć ze splinów krawędzie sklepienia i dodać modyfikator surface.

dzieki probowalem lecz nie wyszlo zbyt dobrze - nie znam narzedzia

- - - Połączono posty - - -

w koncu zrobilem krok po kroku editable poly ze swiftloopem, jakos to wyszlo

Napisano

szybko,łatwo i równo można wymodelować sklepienie krzyżowe modelując tylko część wspólną z łukiem i modyfikatorem "symmetry" zbudować całą resztę. 1.cylinder z zaznaczoną opcją "slice on" na 90 - wychodzi ćwiartka cylindra; 2.convert do poligonów, usuwasz środek walca, zostawiasz tylko całą płaszczyznę łuku; 3.modyfikator "symmetry" - trzeba dobrze ustawić mirror, przekręcić mirror o 90 st. Na tym etapie uzyskujesz ćwiartkę sklepienia krzyżowego, ćwiartkę z łukiem; 4.Kolejny raz, nowy modyf. "symmetry" - dostajesz już połowę sklepienia, 5.Kolejny raz "symmetry" - masz całe sklepienie

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności