Thuridr Napisano 17 Listopad 2013 Napisano 17 Listopad 2013 Cześć, mam na studiach zadanie przerysować z kartki (posiadam również projekt w PDF) projekt parteru i poddasza. Opcja jest żeby to zrobić ręcznie lub w AutoCAD. Oczywiście wolałbym zrobić to w AutoCAD i tutaj nasuwa się moje pytanie, czy są jakieś tutoriale odnośnie przerysowywania projektu do AutoCAD?
Kramon Napisano 17 Listopad 2013 Napisano 17 Listopad 2013 Dlaczego wolisz zrobić to w AutoCAD skoro nawet nie wiesz jak to zrobić.
Dynamico Napisano 17 Listopad 2013 Napisano 17 Listopad 2013 Za pomocą wstaw/insert podkładasz PDF do AutoCAD. W większości przypadków będzie działało przyciąganie/snap wierzchołków również do PDF, więc bardzo łatwo przeniesiesz przynajmniej główne linie do CAD. Najczęściej trzeba uzyskany rysunek poprawnie przeskalować.
siwy Napisano 18 Listopad 2013 Napisano 18 Listopad 2013 Każdy plik wektorowy da się przerzucić do cada, pdf o ile nie jest rastrem też. Sam autocad jest banalnie prosty do kreślenia 2d. Kilka komend i jedziesz, tutoriali nie znam bo nie potrzebowałem a jak ja się uczyłem to nie było youtuba :) Żeby to zrobić szybko to trzeba odrobinę wprawy więc pierwszy rysunek pewnie szybciej zrobisz ręcznie. zamiast autocada zainstaluj drafsighta, w sumie to samo ale prościej, za darmo i menu po polsku. Skróty defaultowo te same co w cadzie ale możesz pozmieniać po swojemu. http://www.dobreprogramy.pl/DraftSight,Program,Windows,20332.html powodzenia
Rekomendowane odpowiedzi