Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć,

mam na studiach zadanie przerysować z kartki (posiadam również projekt w PDF) projekt parteru i poddasza. Opcja jest żeby to zrobić ręcznie lub w AutoCAD. Oczywiście wolałbym zrobić to w AutoCAD i tutaj nasuwa się moje pytanie, czy są jakieś tutoriale odnośnie przerysowywania projektu do AutoCAD?

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dlaczego wolisz zrobić to w AutoCAD skoro nawet nie wiesz jak to zrobić.

Napisano

Za pomocą wstaw/insert podkładasz PDF do AutoCAD. W większości przypadków będzie działało przyciąganie/snap wierzchołków również do PDF, więc bardzo łatwo przeniesiesz przynajmniej główne linie do CAD. Najczęściej trzeba uzyskany rysunek poprawnie przeskalować.

Napisano

Każdy plik wektorowy da się przerzucić do cada, pdf o ile nie jest rastrem też. Sam autocad jest banalnie prosty do kreślenia 2d. Kilka komend i jedziesz, tutoriali nie znam bo nie potrzebowałem a jak ja się uczyłem to nie było youtuba :)

Żeby to zrobić szybko to trzeba odrobinę wprawy więc pierwszy rysunek pewnie szybciej zrobisz ręcznie.

zamiast autocada zainstaluj drafsighta, w sumie to samo ale prościej, za darmo i menu po polsku. Skróty defaultowo te same co w cadzie ale możesz pozmieniać po swojemu.

http://www.dobreprogramy.pl/DraftSight,Program,Windows,20332.html

powodzenia