Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Krótkie pytanie. Albo coś się poprzestawiało, albo coś robię źle.

Swego czasu poprzez kliknięcie na dany edge + shift robiła mi się opcja Extrude, gdzie od razu tworzył się nowy polygon, którym mogłem kierować. Teraz po kliknięciu na edge + shift zanika pivot i nic się nie da zrobić.. Kiedy próbuję shift +polygon, kopiuje go. Jak to zmienić?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Sprawdz czy ci nie zmienilo ustawien w nawigacji na majkowe Customize > preferences

Napisano
  • Autor

Trudno mi powiedzieć, opcji jest tu mnóstwo, a niezbyt wiem co było wcześniej zaznaczone/odznaczone.. możesz nakierować na jakąś konkretniejszą opcję żeby sprawdzić?

Edytowane przez piotrkujko

Napisano
  • Autor

Rozumiem, że tą opcję mogę znaleźć w ustawieniach myszy, konkretniej powinna być tu: Customize -> Customize User Interface -> Mouse -> Maya Mode Selection...

Problem tylko polega na tym, że w Customize User Interface nie mam zakładki Mouse.. jest wszystko - Keyboards, Toolbars, Quads, Menus, Colors - Mouse nie ma. W zakładce Customize -> Preferences jest zaledwie Mouse Control w Viewports. Mam 3ds Max 2012 32bit.

EDIT:

No i właśnie, ile to się jeszcze człowiek musi nauczyć ;)

Problem polegał na tym, że Extrude przez Shift, wygląda na to, działa tylko przy plane'ach - przy innych figurach nie, stąd jakby ktoś kiedyś miał podobny newbie problem, solucja prosta :)

Edytowane przez piotrkujko

Napisano

Działa we wszystkich editable poly.

Shift+drag extruduje tylko na poziomach edge i border.

W vertex, poly i element kopiuje przeciąganą selekcje.

Zawsze tak było:) (tzn, na pewno od maxa6)

Napisano

Chodzilo mi o customize > preferences > interaction mode :) Mozesz wtedy sobie ustawic na nawigacje o wiele bardziej ludzka czyli z altem, ale wtedy wlasnie pozbytwac sie extrudow i kopiowania z sziftem.

No ale widze ze nie w tym byl problem. Najlepiej sie uczyc na bledach :)