ZdynkY Napisano 2 Grudzień 2013 Napisano 2 Grudzień 2013 Witam wszystkich użytkowników :) Jestem nowy na forum i mam problem. Zrobiłem model budynku i mam problem z ucięciem ściany ze ścianą lub dachem (dodam że wszystko robiłem boxem). Próbowałem funkcją Boolean ale uzyskałem inny efekt niż chciałem. Chodzi mi o zwykłe ucięcie elementu. Z góry dziekuję.
GreenScreen Napisano 2 Grudzień 2013 Napisano 2 Grudzień 2013 Hej, Jeżeli chcesz uciąć ścianę ze ścianą to albo w miejscu łączenia zaznaczasz splajna, który je łączy i chamferujesz go bardzo lekko a potem usuwasz polygon po środku i masz je odłączone, albo zaznaczasz elementy, które chcesz jako osobny obiekt i klikasz detach. Możesz też użyć funkcji boolean wsadzając w miejsce przecięcia jakiś obiekt. Jeżeli chcesz po prostu pozbyć się połączenia splajna i rozdzielenia go na dwa to chyba najlepiej z chamferem. Ewentualnie obok tego splajna zaznaczasz dwa przeciwprostopadłe do niego i klikasz connect i wybierasz tak, żeby nowa linia była obok tej którą chcesz usunąć. Obszar pomiędzy nimi usuwasz.
Dynamico Napisano 2 Grudzień 2013 Napisano 2 Grudzień 2013 Jest jeszcze "slice", którym przetniesz obiekt płaszczyzną ustawioną pod dowolnym kątem. Jeżeli chcesz to zrobić dla kilku niezależnych obiektów jednocześnie to musisz je najpierw połączyć za pomocą "attach". W pewnych okolicznościach rozwiązaniem może być zastosowanie 'clipping" w kamerze i renderowanie od ustawionego przekroju.
ZdynkY Napisano 3 Grudzień 2013 Autor Napisano 3 Grudzień 2013 OK. Dzięki. Wybaczcie ale zaczyna przygodę z max-em. Mam problem z funkcją chamfer (gdzie ona jest i jak ją się uruchamia) spline (mam narysować czy zaznaczyc narysowaną- jak to zrobić) i funkcję slice też nie wiem jak zastosować. Sorry ale to moje początki, jestem bardzo wdzieczny za pomoc
biszkopte Napisano 3 Grudzień 2013 Napisano 3 Grudzień 2013 poszukaj może na dobry początek tutków do polymodelingu dla początkujących .. jest tam sporo opcji które jak przerobisz na ćwiczeniu przydadzą się do późniejszej pracy :). Tutki są z reguły króciutkie więc czasu za dużo nie zjedzą...
ZdynkY Napisano 3 Grudzień 2013 Autor Napisano 3 Grudzień 2013 spoko, tylko zanim napisałem to dużo szukałem, ogólnie są bardziej skomplikowane tutki a jeżeli chodzi o zwykłe ucięcie to ciężko. Może jakaś podpowiedź ?
Kubajaniak Napisano 3 Grudzień 2013 Napisano 3 Grudzień 2013 Podpowiedzi już dostałeś, jeśli nie wiesz gdzie szukać danej opcji, albo nie wiesz jak ją zastosować, klikasz F1 i jedziesz dalej.
biszkopte Napisano 3 Grudzień 2013 Napisano 3 Grudzień 2013 + co jest na youtube vimeo... naprawdę sieknij kilka tutków i będziesz miał ogólne info co i jak możesz zrobić, chodźby podstawy a potem samo pójdzie :)
Rekomendowane odpowiedzi