Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pytanie co do 3ds maxa. Mam obiekt płaski, daję mu trzeci wymiar przy pomocy extrude i chciałbym dalej z nim coś robić, jakiś smooth. Dla smoothów się liczy raczej ładna siatka, a taki obiekt an dwóch ściankach ma bardzo złożony wielokąt zamiast czworoboku. Dajmy przykład litery, z jakiejś czcionki, która została potraktowana extrudem. Jak zastosuję smootha to obiekt szlak trafia. Czy jest jakiś sposób na prace na takim obiekcie, ładniejsza siatkę w miarę automatycznie czy ręcznie trzeba rozbijać te dwa nieszczęsne polygony i starać się coś ładnego z nich uzyskać?

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Litery akurat to niezbyt dobry przykład. Ale da się je poprawić niedużym nakładem "ręcznej" pracy tak, żeby wyglądały "przyzwoicie". Trzeba za pomocą "cut" dodać trochę nowych "edge", szczególnie w narożnikach, potem extrude i chamfer. Dobre smooth group i są gładkie i z miękkimi krawędziami. Po co na nich TS?

Ale to oczywiście gdy masz krótki napis, np nazwę firmy, a nie tablicę pamiątkową z nazwiskami setki zasłużonych :-)

Napisano

Ehh.. wiem, że można chamferować ale przy pary wyrazach to się robi roboty jakby się modelowało samochód. :P Liczyłem na to, że może jest jakiś szybki sposób na to. ;)