Napisano 5 Grudzień 201311 l witam dopiero raczkuję, jeśli nie leżę i kwiczę, w maxie więc ciężko mi opisać ten problem więc załączam screen: tak oto wygląda mój obiekt, ktoś wie jak zmniejszyć wielkość tych "kresek" (odpowiadających kamerze i światłom), żeby było cokolwiek widać?
Napisano 5 Grudzień 201311 l Customize > Preferences > ViewPort > Non-scalling obejcts size i wybierasz sobie. Pozdrawiam.
Napisano 5 Grudzień 201311 l Autor Customize > Preferences > ViewPort > Non-scalling obejcts size i wybierasz sobie. Pozdrawiam. dzięki trochę pomogło ale chyba już wiem co było przyczyną przeskalowałem sobie obiekt z cali na centymetry i pewno dlatego się wszystko wydawało takie duże względem modelu //albo i nie na screenie są przydrożne lampy, zoom ne wpływa na wielkość pivotów (wciąż są wielkie) Edytowane 5 Grudzień 201311 l przez se6a
Napisano 5 Grudzień 201311 l Masz w tym samym okienku zakładkę gizmos, tak masz też ustawienia wielkości gizma, ale faktycznie coś dziwnego się podziało. Sprawa wygląda tak samo w persp ?
Napisano 5 Grudzień 201311 l Jakąś wersję dla niewidomych chyba odpaliłeś. Co do wielkości gizma - zmieniasz to klawiszem -/_ i +/=. Miłej zabawy!
Napisano 5 Grudzień 201311 l Autor W rzutach z góry/prawej/lewej wszystko zdaje się być w porządku, tylko z perspektywa jest problem. Używając +/- widać poprawę (pivot maleje) ale z kolei w innych rzutach robi się niemalże niewidoczny (to samo tyczy się świateł) dało by radę zmienić tą wielkość tylko dla danego viewportu? ogólnie to otwarłem ten stary projekt i za co się nie zabiorę to się sypie -na początku rozmiary, teraz pivoty co chwilę zmieniają kąt (mam na myśli, że robię sobie 2 sześciany daję na oba attach i chcąc przesunąć je jednocześnie jeden idzie w prawo drugi w lewo mimo, że przed chwilą działały dobrze) Tu chyba sprawdzała się opcja Reset Xform prawda? ...no ale u mnie nie działa Myślicie że przywrócenie ustawień domyślnych pomoże? osobiście wydaje mi się, że to z modelem jest problem a nie z konfiguracją programu
Napisano 20 Grudzień 201311 l Autor UP przeinstalowałem i nadal nic, w dodatku render się popsuł, ale to już w nowym temacie pomoże mi ktoś z tym? dlaczego w innych viewportach jest w porządku a przy perspektywie wszyskto jest takie wielkie? coś jest nie tak ze skalowaniem tych źródeł światła, są po prostu wielkie, a jak zmienię wartość w Customize > Preferences > ViewPort > Non-scalling obejcts size to przy oddaleniu obrazu stają się one niewidoczne