Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Wyrenderowałam animację w Cinema4d, na jakimś tutku poradzili, że jak chcemy wyodrębnić obiekt od tła dobrze jest stosować buffer object który tworzy jakby maskę i później można obiekt nakładać na inne tła itd. Teraz mam animację w avi i wyanimowany film z maską też w avi. Jednak nie wiem, jak to poskładać w After Effects, gdy maska jest animacją na innej warstwie. Czy wie ktoś jak to poskładać, aby ta maska wyodrębniła mi obiekt z animacji ?

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Musisz stworzyć oddzielny composition dla obiektu odcedzonego za pomocą maski. Ta kompozycja składa się z footage zawierającego obiekt który chcemy odcedzić (czyli w sumie cały film) no i maski odcedzającej. Tak stworzoną kompozycję dodajemy do kompozycji finałowej. Oczywiście ta kompozycja z odcedzonym obiektem musi znajdować się na samym wierzchu wszystkich warstw z kompozycjami i footageami. Ja jak robiłem swojego smoka to u mnie struktura wyglądała tak:

wcwg.jpg

Odcedziłem tutaj 3 obiekty: morze, smoka i wyspę. Oczywiście wszystkie one są nad głównym Footage -filmem , który wszystkie te elementy zawiera. Są one oczywiście zakryte przez odcedzone elementy już zmodyfikowane. Kompozycji z alfą akurat tutaj nie ma bo jest ona u mnie od razu zawarta w pojedyńczych plikach exr.

Edytowane przez JonJoan

Napisano

@Patris

Na timeline ustawiasz pliki: na górze "alpha" bezpośrednio pod nim "film". Dla "film" w "TrkMat" wybierasz "Luma matte ...".

Amen