Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Wyrenderowałam animację w Cinema4d, na jakimś tutku poradzili, że jak chcemy wyodrębnić obiekt od tła dobrze jest stosować buffer object który tworzy jakby maskę i później można obiekt nakładać na inne tła itd. Teraz mam animację w avi i wyanimowany film z maską też w avi. Jednak nie wiem, jak to poskładać w After Effects, gdy maska jest animacją na innej warstwie. Czy wie ktoś jak to poskładać, aby ta maska wyodrębniła mi obiekt z animacji ?

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Musisz stworzyć oddzielny composition dla obiektu odcedzonego za pomocą maski. Ta kompozycja składa się z footage zawierającego obiekt który chcemy odcedzić (czyli w sumie cały film) no i maski odcedzającej. Tak stworzoną kompozycję dodajemy do kompozycji finałowej. Oczywiście ta kompozycja z odcedzonym obiektem musi znajdować się na samym wierzchu wszystkich warstw z kompozycjami i footageami. Ja jak robiłem swojego smoka to u mnie struktura wyglądała tak:

wcwg.jpg

Odcedziłem tutaj 3 obiekty: morze, smoka i wyspę. Oczywiście wszystkie one są nad głównym Footage -filmem , który wszystkie te elementy zawiera. Są one oczywiście zakryte przez odcedzone elementy już zmodyfikowane. Kompozycji z alfą akurat tutaj nie ma bo jest ona u mnie od razu zawarta w pojedyńczych plikach exr.

Edytowane przez JonJoan

Napisano

@Patris

Na timeline ustawiasz pliki: na górze "alpha" bezpośrednio pod nim "film". Dla "film" w "TrkMat" wybierasz "Luma matte ...".

Amen