Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Oglądałem proste tutoriale dot. compositingu, i bardzo mnnie to wkręciło, chciałbym pogłębić wiedzę. Czy znacie jakieś dobre, sprawdzone tutoriale, z tłumaczeniem tego co autor robi (ew. bez tłumaczenia), w którym autor składałby realistycznie wyglądającą animacje/fragment filmu w PS z kilku pass renderów. Chciałbym się dowiedzieć do czego służą i jak wykorzystywać te pass rendery w praktyce.

Dziękuję z góry i pozdrawiam!

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 769
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Compositing to generalnie fotomanipulacja.. Różni się tym że masz większe możliwości.

Passów używa się głównie w roli masek.. Renderując render w passach masz kontrole nad wszystkim tu nie ma co tłumaczyć tu trzeba praktykować.

Masz pass glossy/refleksji.. masz render stwierdzasz że poręcz powinna się błyszczeć bo tutaj w tym miejscu jest już wytarta.. więc używasz tego passa i maskujesz itp... Jest parę sztuczek one są po ukrywane w Breakdownach itp.. gdzie autorzy mówią o tym.

Chociażby sztuczka z Normal pass'em i zmienianiem oświetlenia.

Ale niech się wypowie ktoś kto się głónie tym zajmuje.

Napisano

no tak ja rozumiem, ogladalem ten making of gry mobilnej i byl bardzo fajny, aczkolwiek ja wlasnie nie za bardzo mam praktyki jesli chodzi o maski w PS. dlatego jakis porzadny, dlugi tutek bylby jak kopalnia wiedzy:) nie wiem jak sie obchodzic najskuteczniej z każdym rodzajem passow.