Napisano 29 Grudzie艅 201311 l Witam. Ogl膮da艂em proste tutoriale dot. compositingu, i bardzo mnnie to wkr臋ci艂o, chcia艂bym pog艂臋bi膰 wiedz臋. Czy znacie jakie艣 dobre, sprawdzone tutoriale, z t艂umaczeniem tego co autor robi (ew. bez t艂umaczenia), w kt贸rym autor sk艂ada艂by realistycznie wygl膮daj膮c膮 animacje/fragment filmu w PS z kilku pass render贸w. Chcia艂bym si臋 dowiedzie膰 do czego s艂u偶膮 i jak wykorzystywa膰 te pass rendery w praktyce. Dzi臋kuj臋 z g贸ry i pozdrawiam!
Napisano 29 Grudzie艅 201311 l Compositing to generalnie fotomanipulacja.. R贸偶ni si臋 tym 偶e masz wi臋ksze mo偶liwo艣ci. 聽 Pass贸w u偶ywa si臋 g艂贸wnie w roli masek.. Renderuj膮c render w passach masz kontrole nad wszystkim tu nie ma co t艂umaczy膰 tu trzeba praktykowa膰. 聽 Masz pass glossy/refleksji.. masz render stwierdzasz 偶e por臋cz powinna si臋 b艂yszcze膰 bo tutaj w tym miejscu jest ju偶 wytarta.. wi臋c u偶ywasz tego passa i maskujesz itp... Jest par臋 sztuczek one s膮 po ukrywane w Breakdownach itp.. gdzie autorzy m贸wi膮 o tym. 聽 Chocia偶by sztuczka z Normal pass'em i zmienianiem o艣wietlenia. 聽 Ale niech si臋 wypowie kto艣 kto si臋 g艂贸nie tym zajmuje.
Napisano 29 Grudzie艅 201311 l no tak ja rozumiem, ogladalem ten making of gry mobilnej i byl bardzo fajny, aczkolwiek ja wlasnie nie za bardzo mam praktyki jesli chodzi o maski w PS. dlatego jakis porzadny, dlugi tutek bylby jak kopalnia wiedzy:) nie wiem jak sie obchodzic najskuteczniej z ka偶dym rodzajem passow.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto