Napisano 29 Grudzień 201311 l Witam. Oglądałem proste tutoriale dot. compositingu, i bardzo mnnie to wkręciło, chciałbym pogłębić wiedzę. Czy znacie jakieś dobre, sprawdzone tutoriale, z tłumaczeniem tego co autor robi (ew. bez tłumaczenia), w którym autor składałby realistycznie wyglądającą animacje/fragment filmu w PS z kilku pass renderów. Chciałbym się dowiedzieć do czego służą i jak wykorzystywać te pass rendery w praktyce. Dziękuję z góry i pozdrawiam!
Napisano 29 Grudzień 201311 l Compositing to generalnie fotomanipulacja.. Różni się tym że masz większe możliwości. Passów używa się głównie w roli masek.. Renderując render w passach masz kontrole nad wszystkim tu nie ma co tłumaczyć tu trzeba praktykować. Masz pass glossy/refleksji.. masz render stwierdzasz że poręcz powinna się błyszczeć bo tutaj w tym miejscu jest już wytarta.. więc używasz tego passa i maskujesz itp... Jest parę sztuczek one są po ukrywane w Breakdownach itp.. gdzie autorzy mówią o tym. Chociażby sztuczka z Normal pass'em i zmienianiem oświetlenia. Ale niech się wypowie ktoś kto się głónie tym zajmuje.
Napisano 29 Grudzień 201311 l no tak ja rozumiem, ogladalem ten making of gry mobilnej i byl bardzo fajny, aczkolwiek ja wlasnie nie za bardzo mam praktyki jesli chodzi o maski w PS. dlatego jakis porzadny, dlugi tutek bylby jak kopalnia wiedzy:) nie wiem jak sie obchodzic najskuteczniej z każdym rodzajem passow.