Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie, zrobiłem sobier samochodzik i chcę żeby miał gradientowy lakier, więc wkładam w base color ramp, ustawiam sobie kolory i daję render żeby zobaczyć jak to wygląda. Na renderze jest widoczny tylko base color - tak jak bym nienakladał ramp-a.

Czemu tak jest?

Wcześniej (w innym pliku) robiłem identycznie i wszystko robiło się tak jak należy.

Mi już się pomysły kończą na rozwiązanie problemu.

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

a nalozyles jakis mapping ? sprobuj nalozyc zwykly UVW Box o wymiarach samochodu i wtedy zobacz. Ponadto upewnij sie ze masz wlaczona widocznosc rampa na modelu (w ustawieniach materialu, ikonka szachownicy na samej gorze lekko po prawej).

Edytowane przez turboultra
Napisano

nic z tego - brak efektów

Nawet reinstlka mayki nie pomaga, 2013 i 2014

Myślę że problem jest postronie systemu - zrobię format za jakis tydzień - wiem że po takim zabiegu wszystko wruci do normy.

Napisano

A gdzie masz i co masz podłączone pod diffuse? I czy na pewno shading grupa należy do modelu? Nie używasz light info lub innego noda którego nie rozumie Vr?

Napisano

Robię wszystko tak jak należy - ale zauważyłem już że nie tylko mayka się "dziwnie zachowuje" ale także inne graficzne programy (3dsmax - niezależnie od wersji, psd i huddini) - raz coś działa innym razem nie.

Albo (powracając do mayki) jest wszystko okej do czasu wykonania ponownego rendera - puźniej mayka się tak poprostu wyłącza.

Powracając do twojego pytania.

Problem ten występuje tylko na obiektach low poly (lub pozbawione wygladzeń), wszystko co high poly zachowuje się conajmmniej dziwnie