Skocz do zawartości

Zestaw do 3300 - 3dMax, Revit, Photoshop.

onijar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, z powodu niewystarczającej wydajności mojego sprzętu postanowiłem zmienić go na nowy. Pracować (raczej się uczyć) będę głównie w Revicie, rendering architektoniczne interior i exterior w 3Dmax oraz w photoshop. Zestaw do ok. 3300 wiadomom, że czym mniej wydam tym będę bardziej szczęśliwy.

Wymieniać będę procesor, płyta główna, ram, karta graficzna, zasilacz, czyli całe bebeszki.

Poczytałem wasze opinie i co polecacie i złożyłem przykładowy zestaw jaki by mnie interesował:

Procesor Intel Core i7-4770 3.4GHz BOX - 1105 PLN

Płyta główna Asus Z87-K - 409 PLN/Płyta główna Asus H87-PRO - 377 PLN

Pamięć Crucial DDR3 2x8GB 1600MHz CL9 Ballistix Sport - 505 PLN

Gigabyte GeForce GTX 650 TI OC 2GB DDR5 PCI-E BOX - 549 PLN/Gigabyte GeForce GTX 660 OC 2GB DDR5 PCI-E BOX - 659 PLN

Zasilacz SilentiumPC Deus G1 80Plus Bronze 500W - 199 PLN

Monitor BenQ 24" LED GL2450HM - 558 PLN

Sprzęt raczej nowy, kupować używany trochę się boje żeby potem nie siedzieć i płakać ;D

Dodam, że przesiadam się z Phenoma II x4 960T, ASUS M4A88T-M, 4GB Kingstone 1333 mHz CL7, Geforce 8600 GT Zotac, monitor CRT 19 więc spora przesiadka.

Czekam na wypowiedzi, oraz dziękuję za sugestie i podpowiedzi.

Edytowane przez onijar

• Odpowiedzi 20
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zasadniczo to masz tu wszytki całkiem sensownie złożone patrząc na to co podałeś.Rozumiem ze nie zamierzasz podkręcać procka bo to jest wersja bez odblokowanego mnożnika dwa nigdzie tu nie widzę chłodzenia. Ten monitor to totalnie nic specjalnego

Jestem przeciętnym użytkownikiem, różnica pomiędzy literką K a bez to 120 zł, nie wiem czy jest sens dokładania. Czy po podkręceniu widać znaczącą różnicę w pracy?

Rozumiem, że w zestawie z procesorem nie ma chłodzenia ?

Wiadomo, że w tym przedziale cenowym szału z monitorem nie będzie. Jestem zainteresowany także Monitor LG 23'' LED 23EA63V-P.

Co sądzisz o grafice? Może polecił byś coś innego, wypadająca lepiej cena/wydajność?

fajny zestaw , zasilacz troche głośny ale zawsze można wymienić wentyl. Jak masz te 120 zł to dołóż do wersji K zawsze będziesz miał zapas mocy na podorędziu. Grafika do maxa podobno lepiej omijać serię 6 GF lepiej szukać 5 lub 7.

Jeśli to ma być do prac graficznych to w dzisiejszych monitorach bardziej bym optował za matryca typu IPS niż TN wierniejsze oddawanie kolorów. Co do chłodzenia to zasadniczo nawet jeśli dostaniesz fabryczne to możesz je od razu odłożyć na półkę ani to wydajne ani ciche no chyba ze lubisz pracować mając śmigłowiec w pokoju :) warte polecenia chłodzenie do 150 pln :CPU Raijintek EreBoss, SilentiumPC Fortis HE1225 . Co do karty graficznej to na pewno lepsza znacznie by była gfx580 tylko ze jednak to jest około 200pln drożej

Co do serii 6 to tu masz odpowiedź http://www.hwcompare.com/13486/geforce-gtx-580-vs-geforce-gtx-650/

Już się zdecydowałem na:

Procesor Intel Core i7-4770 3.4GHz BOX - 1105 PLN

Płyta główna Asus Z87-K - 409 PLN/Płyta główna Asus H87-PRO - 377 PLN

Pamięć Crucial DDR3 2x8GB 1600MHz CL9 Ballistix Sport - 505 PLN

ASUS GTX 580 DirectCU II 1536MB DDR5

Zasilacz SilentiumPC Deus G1 80Plus Bronze 500W - 199 PLN

Monitor LG 23'' LED 23EA63V-P - 615 PLN

Całość wychodzi jakieś 3500. Jutro najprawdopodobniej zamówię, przedtem się prześpię z moją decyzją. Dziękuję za pomoc.

Skoro kolega dokonał już wyboru, pozwolę sobie podłączyć się pod temat zamiast zakładać nowy, bo szukam zestawu w podobnej cenie. Póki co mój wybór:

Procesor: i7-4770

Płyta główna: MSI B75MA-E33

Pamięć RAM: 16GB DDR3 1600MHz

Grafika: GeForce GTX650 2GB

Dysk twardy: Seagate 1TB + jakiś SSD 120GB na system i maxa

Zasilacz 600W

Cena takiego zestawu to 3100zł.

Witam,

Ja również pozwolę się przyłączyć, mój zestaw do ok. 3000zł, 3ds max, Vray głównie wizualizacje, trochę AE, monitor, dysk-magazyn i zasilacz już mam.

http://www.morele.net/inventory/info/v44vje/

Zastanawiałem się czy nie lepiej zamiast SSD kupić jakąś tanią kartę do ew. podglądu na GPU oraz rozpoczęcie przygody z animacjami w przyszłości ale to byłaby karta w granicach 400zł w tym budżecie więc chyba się nie opłaca i tak i lepiej ten dysk.

Liczę na opinię praktykujących profesjonalistów ;)

Pozdrawiam

Marcin

szkoda pieniędzy na ten zestaw płyta główna nierozwojowa maksymalnie co do niej wsadzisz to 16 gb ramu na dzień doby będziesz miał zajęte oba sloty pamięciami jakie ci w zestawie wsadzą. Procesora nie podkręcisz bo to wersja bez literki K (zablokowany mnożnik) Karta graficzna nic genialnego w podobnej cenie na rynku kupisz GTX 660 który w testach wypada lepiej