Napisano 5 Luty 201411 l Witam Czy jest jakiś sposób aby przestawić opcje tak, aby po obrocie np. w Top View nie włączał się orthographic view a perspective?
Napisano 5 Luty 201411 l W Maxie z tego co kojarzę nie można zmienić w programie z Ortographic na Perspective w przypadku ALT + ŚPM na viewporcie, w Mayi taka opcja jest. Są dwa wyjścia z tej sytuacji: 1. Jeśli masz defaultowe hotkeye to za każdym razem jak obracasz i zmienia Ci się na Ortographic to klikasz P (Perspective View), potem klikasz Z (Zoom Extents All), jednak może to być irytujące na dłuższą metę, z uwagi na to, że musisz pamiętać o dwóch przyciskach, więc może opcja nr 2. 2. Skrypt w Maxie, pod jednym klawiszem masz zbindowane zmianę na Perspective + Zoom Extents Selected (jeśli chcesz Zoom Extents All to po prostu zamień w skrypcie max zoomext sel na max zoomext sel all Cytat macroscript perspective_switcher category:"Max3d.pl" tooltip:"Zmienia widok na Perspectve + Zoom Extents" ( max vpt persp user max zoomext sel ) Zapisz skrypt w folderze Scripts -> Startup. Odpal Maxa. Wejdź do Customize -> Customize User Interface W zakładce Keyboard, wybierz kategorię "Max3d.pl" Kliknij "Zmienia widok..." Wpisz w polu Hotkey np. P i kliknij Assign Pozdrawiam
Napisano 5 Luty 201411 l Rozumiem, że masz problem z uciekającym modelem, obracaniem kamery wokół modelu w trybie orthographic. Spróbuj korzystac z "Orbit SubObject", albo "Orbit Selected" do obracania modelu. Ja korzystam z "Orbit SubObject", i tak najczęściej masz wczytana jakąś selekcję. Wtedy tryb orthographic nie jest taki irytujący podczas modelowania.
Napisano 5 Luty 201411 l Autor Podobnego skryptu używam już od jakiegoś czasu ustawionego pod spacje / shift-spacja (bliżej ręki = szybciej :) ). Myślałem, że znajdzie się coś w opcjach. Dzięki za rady i uświadomienie mnie, że czegoś takiego nie ma - straciłbym więcej czasu na poszukiwania.
Napisano 10 Marzec 201411 l Autor Mam jeszcze jedno pytanie podchodzące pod poprzednie - czy jest jakaś opcja do zaznaczenia aby 3ds max "pamiętał" ostatnią pozycję kamery obserwatora w danym viewporcie. Dokładniej - przełączając widok z perspective do left i później wracając do perspective kamera ustawiona jest podobnie jak w widoku Left - czy da się ustawić aby wracało do ostatniej pozycji w perspective przed przełączeniem?
Napisano 11 Marzec 201411 l Nie, ale możesz zrobić z widoku perspektywy kamerę skrótem: Kroki: - ctrl+c -> robi kamerę - przechodzisz na inny widok - naciskasz C i wybierasz z listy kamerę z ostatnim numerkiem:)
Napisano 12 Marzec 201411 l Autor hmmm...w sumie mozna napisac skrypt zeby tworzylo kamere przy przejsciu i przy wybraniu powrotu wracalo do niej i kasowalo ja ;) dzieki