Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem przy renderowaniu.

Mam 2 subtoole (głowa i gałki oczne) i oba używają dwóch różnych materiałów z Standard Materials.

Chciałem sobie to poglądowo ładnie renderować dla pracodawcy (BPR). I tutaj mam taki problem, że jak ustawiam sobie jakieś porządane położenie dla światła tak aby w gałkach ocznych pojawiły się ładne bliki, tak materiał dla twarzy dostaje takie same zmiany światła i to jest dla mnie efekt nie porządany.

Oczywiście można się bawić w składanie w photoshopie lub domalowywanie blików. Pytanie natomiast jest takie, czy da się to zorganizować tak abym mógł ustawić te bliki bez psucia materiału z głowy? Widziałem że ludzie potrafią to sobie jakoś zorganizować, ja jeszcze nie wiem jak to się robi :)

Jedynym sensownym wydaje się być użycie dla głowy MatCapa a dla gałek Standard Materials lub na odwrót. Bo rozumiem że ustawienie światełek wpływa na Standard Materials a MatCapy to materiały z wbudowanym systemem oświetlenia.

sfrustrowany gryz

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 859
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Chyba się tak nie da. To by wymagało opcji exclude/include dla świateł, a raczej nic takiego nie widać w opcjach światła. Z tego co widzę na zcentral to ludzie renderują na passach i właśnie składają w PS.

Napisano

Nie bawiłem się tym więc rzucam tak na wiatr.. A lightCap'em nie da rady tak zrobić?

-Tapatalk-