Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam was drodzy koledzy, męczę się pół dnia z tym czymś i nie mogę sobie poradzić, otóż zaimportowałem plik z Archicada niestety po zaimportowaniu, jak widać na załączonych obrazkach model w widoku perspective ma postrzępione face'y, część z nich poznikała, Natomiast wracając do widoku Orto już wszystko jest w porządku. Czy ktoś zna jakiś sposób jak się pozbyć tego problemu ?

2_zps728984d7.jpg

1_zpsbe9ae723.jpg

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Importowałeś do pustej sceny?

Wygląda na złą skalę modelu, nieprawidłowo ustawione jednostki w stosunku do modelu lub bardzo duża odległość modelu od punktu 0,0,0.

Napisano
  • Autor

Importowałem do pustej sceny, zauważyłem że podobnie stało się z modelem wyexportowanym ze sketchupa do formatu *.3ds . Próbowałem mergować scenę patrzyłem wtedy na jednostki też także w odpowiednich się wstawiło na pewno. Kolejna sprawa to poprzesuwałem wszystko to pktu 0,0,0 i to również nic nie dało, szukałem w poszczególnych obiektach czy jakiś vertex nie jest na "końcu świata" ale wszystko było w porządku, Dodam jescze, że np kiedy włącze viewport clipping to nawet w widoku ortogonalnym pojawia się ten sam problem, natomiast gdy go odznaczę, to Orto jest w porządku, natomiast Perspective bez zmian. Brakuje mi pomysłów co tu jeszcze zrobić, stery od grafiki aktualizowałem 4 dni temu. więc to też raczej nie źródło błędu...

Napisano

Witam,

Tez mialem podobny problem. Co ciekawe nie raz i to z plikami kupionymi na turbosquid. W moim przypadku nic nie pomoglo.

Probowales wrzucic na obiekty multires? Czasami jak normale sie zwala na obiektach to zawsze dziala. Nic wiecej mi nie przychodzi do glowy.

Napisano

Moje rady:

1. Utwórz nowy obiekt np. box, zamień go na editable poly, następnie poprzez attach dołącz do niego twoje obiekty.

2. czy właczenie w perspective viewport clipping też nie pomaga?

3. weź nową scenę i utwórz boxa np. 10x10x10, zaimportuj swoje obiekty przeskaluj je tak żeby calosc nie była kosmicznie za mała ani za duża w stosunku do boxa, tylko podobna, nastepnie zrób tak jak w punkcie pierwszym.

Napisano
  • Autor

mateusz_s

Przy attachowaniu niestety potem tracę kontrolę nad poszczególnymi obiektami raczej tak? Próbowałem attachować problem pozostaje być może jest trochę mniejszy.

Przy włączonym viewport clipping problem pojawia się również w widoku ORTO, gdy opcja ta jest wyłączona tylko w widoku ORTO nie ma tego dziwnego defektu ginących face'ów...