Napisano 10 Marzec 201411 l Od początku. Pracując w Maxie wstawiam podkład z CADa, modeluje ściany, następnie wstawiam okna- patrzę na ciężar pliku ponad 200Mb Podkład z CADa nie zajmuje więcej niż 3Mb. Sprawdzałem każdy z elementów nie zajmuje więcej niż 3-4MB co powinno dać łączny ciężar pliku nie więcej niż 15 Mb a jest znacznie więcej. Czy ktoś z was spotkał się z tym albo wie jak to rozwiązać? Nie ma ukrytych modeli. Co gorsza jeśli z tego pliku który ma 200Mb wyjmę boxa i wrzucę do nowej sceny to nowa scena zawierająca tylko tego Boxa zajmuje prawie 200Mb. A jeśli z istniejącej sceny wyrzucę większość rzeczy i zostawie np. same ściany to po zapisaniu plik dalej zajmuje 200Mb choć nie powinien więcej niż 1,5Mb. Przeskanowałem kompa - nie ma wirusa. Z góry dziekuję za pomoc!
Napisano 10 Marzec 201411 l http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/cleaner Tym skryptem usuń notetracks.
Napisano 10 Marzec 201411 l Po pierwsze sprawdź czynie ma jakiejś ukrytej zamrożonej geometrii która zapaskudza scenę, dwa zawsze jak coś kopiujesz a ma to jakąś tam wagę to dawaj opcje instance, jak to są sceny z duża powtarzalnością jakiś obiektów np drzewa krzaki trawki wywal to do proxów od razu scen będzie warzyła mniej. ogólnie warto ciężkie obiekty przerabiać na proxy :) wrzuć ta scenę na serwer to się do niej zerknie :) Edytowane 10 Marzec 201411 l przez skalpel3d
Napisano 10 Marzec 201411 l Autor Nie mogę wrzucić sceny.Rzeczy o których pisałeś to wszystko wiem ale tu takich przypadków nie ma :-/ ale dzięki za próbe pomocy.