Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Od początku.

Pracując w Maxie wstawiam podkład z CADa, modeluje ściany, następnie wstawiam okna- patrzę na ciężar pliku ponad 200Mb

Podkład z CADa nie zajmuje więcej niż 3Mb. Sprawdzałem każdy z elementów nie zajmuje więcej niż 3-4MB co powinno dać łączny ciężar pliku nie więcej niż 15 Mb a jest znacznie więcej.

Czy ktoś z was spotkał się z tym albo wie jak to rozwiązać?

Nie ma ukrytych modeli. Co gorsza jeśli z tego pliku który ma 200Mb wyjmę boxa i wrzucę do nowej sceny to nowa scena zawierająca tylko tego Boxa zajmuje prawie 200Mb.

A jeśli z istniejącej sceny wyrzucę większość rzeczy i zostawie np. same ściany to po zapisaniu plik dalej zajmuje 200Mb choć nie powinien więcej niż 1,5Mb.

Przeskanowałem kompa - nie ma wirusa.

Z góry dziekuję za pomoc!

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Po pierwsze sprawdź czynie ma jakiejś ukrytej zamrożonej geometrii która zapaskudza scenę, dwa zawsze jak coś kopiujesz a ma to jakąś tam wagę to dawaj opcje instance, jak to są sceny z duża powtarzalnością jakiś obiektów np drzewa krzaki trawki wywal to do proxów od razu scen będzie warzyła mniej. ogólnie warto ciężkie obiekty przerabiać na proxy :) wrzuć ta scenę na serwer to się do niej zerknie :)

Edytowane przez skalpel3d

Napisano
  • Autor

Nie mogę wrzucić sceny.Rzeczy o których pisałeś to wszystko wiem ale tu takich przypadków nie ma :-/

ale dzięki za próbe pomocy.