Napisano 10 Marzec 201411 l Pracuję w 3d maxie 2010. Tworząc poręcz wykorzystałem linię wygiętą w jednym z miejsc pod kątem prostym. Loftem nadałem linii odpowiedni profil poręczy i tu pojawia się problem. Otóż w miejscu gdzie linia ma kąt prosty edge nachodzą na siebie: W zakładce deformations korzystałem z twista aby obrócić poręcz we właściwym kierunku tu i tam, ale za nic nie mogę dojść jak poradzić sobie z tym zagięciem. Oczywiście mogę złapać edge i odsunąć je, niestety mają one złe proporcje i musiałbym wszystko ustawiać ręcznie. Jest na to jakiś sposób? Może istnieje jakaś specjalna technika, którą należy stosować w przypadku linii z kątami prostymi i loftach, a której nie znam?
Napisano 10 Marzec 201411 l Ja proste rzeczy robię za pomocą bevel profile. Jak brakuje mi opcji to wtedy przechodzę na lofta.
Napisano 10 Marzec 201411 l Obstawiam, że musisz ustawic sobie "shapes steps" oraz "path steps" znajdziesz je w Loft, kieruj się do rollout "Skin Parameters" Pokaż jak wygląda spline tak aby widac było vertexy, oraz profil także z vertexami.
Napisano 10 Marzec 201411 l Autor Obstawiam, że musisz ustawic sobie "shapes steps" oraz "path steps" znajdziesz je w Loft, kieruj się do rollout "Skin Parameters" Pokaż jak wygląda spline tak aby widac było vertexy, oraz profil także z vertexami. Sęk w tym, że przy path steps ustawionym do 0 krawędzie może i nie nachodza na siebie, ale wciąż są zachwiane proporcje na tym zakręcie: Oto mój profil (wiem - nie grzeszy symetrycznością, ale to tyko taki test): I spline: Front: Top: Na ostatnim zrzucie widać dwa kąty proste, przy których powstaje problem.
Napisano 10 Marzec 201411 l Jest jeden vertex na tych rogach? Próbowałeś reset xforma? I przede wszystkim, masz zaznaczone Constant Cross-section w Lofcie?
Napisano 10 Marzec 201411 l Wszystko sprowadza się do precyzji, musisz byc dokładny inaczej takie kwiaty będą się robic. Zacznij od zrobienia równego profilu. Zaokrąglenie może byc idealne z jednego vertexa, zmień go na "smooth" Linię rysuj z włączonym "snap to grid" będziesz miał pewnośc, że jest idealna. PROFIL Vertexy 4,5,8,11,12 ustawione na "smooth" SPLINE Vertex 3 ustawiony na "smooth" Jak masz to już zrobine to dajesz "LOFT" Jeśli polygony będą się nakładać na kątach prostych skorzystaj ze "scale", szukaj w rollout "deformations" Resztę zrobisz za pomocą "Shape Steps" i "Path Steps" Jeśli jakimś cudem nadal zaplącze się loop, który będzie Ci mieszał na kątach prostych, dodaj modyfikator "Edit poly" i go skasuj. A na samą górę dodaj modyfikator "Smooth" i zaznacz w nim "Auto Smooth" MODEL Powodzenia.
Napisano 10 Marzec 201411 l Precyzja nie ma tu nic do rzeczy 2013. Odznacz sobie Constant cross-section i bedziesz mial takiego samego bubla jak Reinchard.
Napisano 11 Marzec 201411 l Autor deshu - odznaczenie Constant cross-section niewiele w moim przypadku zmienia. 2013 - wielkie dzięki! Że też chciało ci się to wszystko odtwarzać. Zrobiłem wszystko tak jak radziłeś i faktycznie wszystko wygląda dobrze. Niestety problem przy tych dwóch kątach prostych pojawia się w chwili kiedy zaczynam stosować twist z zakładki Deformations, a muszę go stosować ponieważ po zastosowaniu Lofta przekrój na wytłoczonym obiekcie jest skręcony w jednym miejscu o 90 stopni, w innym o 180. Nie wiem czemu tak się dzieje. Zarówno spline jak i profil nie są modyfikowane, skalowane, obracane czy kopiowane z innych obiektów ani nic z tych rzeczy, a zastosowanie XForm wszystko jeszcze bardziej kaszani. Skręcam więc mój obiekt twistem. Poręcz pnie się w górę i w jednym miejscu następuje jej skręcenie, które staram się dopracować właśnie tym twistem. Wtedy pojawiają się problemy na kątach prostych - edge nachodzą na siebie jak na pierwszych skrinach. Da się jakoś wymusić na lofcie aby trzymał profil przez całą swoją długość nie skręcony?
Napisano 11 Marzec 201411 l Fajnie, że się udało :) Pokaż jak to teraz wygląda, całośc oraz miejsca gdzie się nakładają polygony.
Napisano 11 Marzec 201411 l Autor Ok wstawiam to co mam na chwilę obecną, czyli: loft który nie ma już baboli na zakrętach, ale z niewiadomych mi przyczyn jego początek i koniec są skręcone w zupełnie innych kierunkach. Kiedy zaczynam korygować je twistem wtedy zaczynają się problemy na kątach prostych. Nie mam pojęcia skąd loft bierze te kąty obrotu i od czego to zależy.
Napisano 11 Marzec 201411 l Nie wiem czy to o to chodzi ale jeśli koniec jest skręcony względem początku to może dodaj na końcu ten sam shape i spróbuj go obrócić zwykłym narzędziem rotate o te 90 czy ileś stopni ? Edit: czy raczej chodzi o to, że to w ogóle skręcone jest tworząc jakiegoś "węża" ?
Napisano 11 Marzec 201411 l Nie mam pojęcia, trzeba pokombinowac, przypuszczam że rozwiązanie jest proste. Zapisz mi proszę tę scenę. Dzisiaj niestety nie dam rady już tego ogarnąc, bo za chwilę wychodzę z domu, dopiero jutro.
Napisano 11 Marzec 201411 l Autor Dzięki, kombinowałem i jakoś w końcu wykombinowałem. W sumie nadal nie wiem czemu kształty są wytłaczane nie pod takim kątem jak chcę, ale poradziłem sobie z tym w taki sposób że zamiast kręcić twistem po prostu przesuwałem path step i nadawałem mu kształt spline'a już obróconego we właściwym kierunku. Poręcz gotowa :) Jeszcze raz dzięki!
Napisano 11 Marzec 201411 l No to elegancko! Mówiłem, że trzeba pokombinowac i wyjdzie :) Całkiem niedawno spędziłem z LOFT trochę czasu, szukałem jakiegoś dobrego rozwiązania na wymodelowanie liny, i wyszło mi coś takiego. https://p3d.in/eOBJ1+spin
Napisano 12 Marzec 201411 l Szkoda, że wcześniej nie zwróciłem uwagi na ten temat. Ciekawi mnie czy miał byś tyle problemu wykorzystując modyfikator "sweep".
Napisano 12 Marzec 201411 l Autor Adder - oczywiście. Zawsze stosuję sweep, dopiero gdy on nie wystarcza korzystam z Lofta. Sweep także mocno "wykręcał" mi profil pod niewłaściwym kątem przy tych dwóch zakrętach. W Lofcie miałem możliwość kręcenia profilem w różnych miejscach linii, w sweepie takiej możliwości nie miałem. Ciekawi mnie czy ma to coś wspólnego z jakimiś właściwościami vertexów linii, których nie znam. 2013 - ładna ta lina, niezła robota.