Skocz do zawartości

V-Ray i normal map - flip na seamie?

dR. Mahoney

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 9
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Wydaje mi się, że tak właśnie działa normal mapa.

Może pomogłoby lekkie rozmazanie normal mapy przy tamtej krawędzi ? Albo przynajmniej zmniejszyło by ten efekt ?

Tylko strzelam :P

Pozdrawiam.

Teraz sprawdzałem inny obiekt. W marmosecie normal mapa wypalone z xNormal'a wygląda dobrze. Po wrzuceniu do maxa dzieją się też cuda. Flip na green wcale mi nie pomaga. Albo normal mapa przestaje być czytelna/zanika detal, albo dalej jest widoczny brzydki flip na seamie.

Do tego widać quady, a jest smooth shading.

max:

x43bbo.jpg

mapka:

2chktxt.jpg

marmoset:

2lvbj35.jpg

Edytowane przez dR. Mahoney

Powiem Ci tak, miałem dokładnie ten sam problem. To co ja wtedy znalazłem nie pomogło i sam założyłem temat na polycouncie(jest usunięty o tym później) Napisze Ci to co mi radzili, tylko po polskiemu. Cały problem rodzi się z gamma correction w maxie.

1> Zmień gamma correction na standardowe.(1.0 z 2.2 >Customize>Preference>Gamma and LUT)

2> Max ma X+Y-Z+ taka mapke wypluj z xnormala. Jak to tak samo nie da nic to flip na green.

Edytowane przez ch3steros

Przy wybieraniu pliku w nodzie bitmap, na dole mass opcje gamma override (juz po wybraniu pliku, przed kliknięciem ok).

Nie stosuj tego co napisal kolega wyzej bo tylko soe oddalisz od rozwiazania problemu. Vray obsługuje normalnie vray mape, tylko trzeba zaczytac ja w gammie 1.0 i odwrocic kanal.