dR. Mahoney Napisano 25 Marzec 2014 Share Napisano 25 Marzec 2014 Witam was, mam problem z normal mapą wyświetlaną na renderze przez v-ray'a. Powstaje dziwna granica w odcieniu od miejsca przecięcia siatki(flip?). Obrazek lepiej zobrazuje to, o co mi chodzi. Po wyłączeniu normal mapy problem znika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zernat Napisano 25 Marzec 2014 Share Napisano 25 Marzec 2014 Wydaje mi się, że tak właśnie działa normal mapa. Może pomogłoby lekkie rozmazanie normal mapy przy tamtej krawędzi ? Albo przynajmniej zmniejszyło by ten efekt ? Tylko strzelam :P Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diabelt Napisano 25 Marzec 2014 Share Napisano 25 Marzec 2014 A skąd, nie powinno być seamów. I nic nie rozmazuj:D. Pokaż jak wygląda w viewporcie ten obiekt z samą normal map. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dR. Mahoney Napisano 25 Marzec 2014 Autor Share Napisano 25 Marzec 2014 Może to zabrzmi dziwnie, ale po przełączeniu przy bitmapie z tangent na local xyz problem zniknął, ale to chyba nie jest poprawne rozwiązanie? W viewporcie jest ok. Sprawdzałem nawet w Marmosecie i tam cały model był wyświetlany ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diabelt Napisano 26 Marzec 2014 Share Napisano 26 Marzec 2014 A zobacz z tangent space i flip green channel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dR. Mahoney Napisano 6 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2014 (edytowane) Teraz sprawdzałem inny obiekt. W marmosecie normal mapa wypalone z xNormal'a wygląda dobrze. Po wrzuceniu do maxa dzieją się też cuda. Flip na green wcale mi nie pomaga. Albo normal mapa przestaje być czytelna/zanika detal, albo dalej jest widoczny brzydki flip na seamie. Do tego widać quady, a jest smooth shading. max: mapka: marmoset: Edytowane 6 Kwiecień 2014 przez dR. Mahoney Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deshu Napisano 6 Kwiecień 2014 Share Napisano 6 Kwiecień 2014 Zaczytujesz mape z gamma override 1.0? Masz ja w png? Wrzucasz w slot bump poprezez normalmap node? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dR. Mahoney Napisano 6 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2014 Zaczytujesz mape z gamma override 1.0? Masz ja w png? Wrzucasz w slot bump poprezez normalmap node? Hmm, nie wiem gdzie ustawić gamma override. Normalka jest w png, wrzucona w slot bump jako normal bump. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ch3steros Napisano 7 Kwiecień 2014 Share Napisano 7 Kwiecień 2014 (edytowane) Powiem Ci tak, miałem dokładnie ten sam problem. To co ja wtedy znalazłem nie pomogło i sam założyłem temat na polycouncie(jest usunięty o tym później) Napisze Ci to co mi radzili, tylko po polskiemu. Cały problem rodzi się z gamma correction w maxie. 1> Zmień gamma correction na standardowe.(1.0 z 2.2 >Customize>Preference>Gamma and LUT) 2> Max ma X+Y-Z+ taka mapke wypluj z xnormala. Jak to tak samo nie da nic to flip na green. Edytowane 7 Kwiecień 2014 przez ch3steros Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deshu Napisano 7 Kwiecień 2014 Share Napisano 7 Kwiecień 2014 Przy wybieraniu pliku w nodzie bitmap, na dole mass opcje gamma override (juz po wybraniu pliku, przed kliknięciem ok). Nie stosuj tego co napisal kolega wyzej bo tylko soe oddalisz od rozwiazania problemu. Vray obsługuje normalnie vray mape, tylko trzeba zaczytac ja w gammie 1.0 i odwrocic kanal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi