vindykator Napisano 28 Marzec 2014 Napisano 28 Marzec 2014 Witajcie, Jestem newbie w 3ds max i mam problem. Przykładowo tworze dwa boxy convertuje je do editable poly i teraz jeśli zaznaczę jeden to mogę modyfikować ich vertexy, edge itd czyli te opcje z zakładki "selection" jeśli jednak zaznacze dwa boxy na raz nie ma możliwości ich modyfikacji - tak jak widać na screenie cały pasek z prawej strony jest niewidoczny. Jak to naprawić ?
Cide Napisano 28 Marzec 2014 Napisano 28 Marzec 2014 Każdy z tych obiektów, to osobne editable poly. Także, albo edytujesz osobno, albo dodajesz do jednego z nich drugi, np poprzez attach w opcjach edit poly.
vindykator Napisano 28 Marzec 2014 Autor Napisano 28 Marzec 2014 Attach, właśnie tego było mi trzeba - dzięki :)
Adder Napisano 28 Marzec 2014 Napisano 28 Marzec 2014 Pamiętaj, że możesz do kilku zaznaczonych obiektów dodać jakiś modyfikator i będziesz mógł je wspólnie zmieniać.
vindykator Napisano 28 Marzec 2014 Autor Napisano 28 Marzec 2014 Tak wiem, korzystam z tego tutoriala i uczę się powoli: Jestem na tym etapie, początki są bardzo trudne - jak ze wszystkim.
Adder Napisano 28 Marzec 2014 Napisano 28 Marzec 2014 Wiadomo. Max jest ogromnym softem. Powodzenia. Ja się od paru dni uczę Modo. Też idzie powoli ;)
vindykator Napisano 1 Kwiecień 2014 Autor Napisano 1 Kwiecień 2014 Wiadomo. Max jest ogromnym softem. Powodzenia. Ja się od paru dni uczę Modo. Też idzie powoli ;) Nie będę już zakładał nowego tematu, zapytam w tym. Wiesz może jak zablokować funkcję zmiany zooma rolką ? co kilkanaście minut mi się to przestawia i zmienia mi się prędkość przybliżania rolką - trochę to wkurzające.
GreenScreen Napisano 2 Kwiecień 2014 Napisano 2 Kwiecień 2014 To nie przestawia się samo. Po prostu zmieniasz focus, żeby to naprawić wystarczy, że naciśniesz "z". Wtedy program zrobi zoom'a na to co masz zaznaczone i scrollowanie oraz obracanie będą normalnie działać.
2013 Napisano 2 Kwiecień 2014 Napisano 2 Kwiecień 2014 Wiesz może jak zablokować funkcję zmiany zooma rolką ? co kilkanaście minut mi się to przestawia i zmienia mi się prędkość przybliżania rolką - trochę to wkurzające.
vindykator Napisano 3 Kwiecień 2014 Autor Napisano 3 Kwiecień 2014 To nie przestawia się samo. Po prostu zmieniasz focus, żeby to naprawić wystarczy, że naciśniesz "z". Wtedy program zrobi zoom'a na to co masz zaznaczone i scrollowanie oraz obracanie będą normalnie działać.Faktycznie "z" jest rozwiązaniem tego problemu, dziękuje.
Rekomendowane odpowiedzi