Napisano 2 Czerwiec 201410 l no wiadomo Audacity jest genialne. Sam ciągle uzywam i coraz mniej odczuwam potrzebę wspolpracy z jakimkolwiek dzwiekowcem (nie mylic z muzykiem)
Napisano 2 Czerwiec 201410 l "coraz mniej odczuwam potrzebę wspolpracy z jakimkolwiek dzwiekowcem" To taka sama herezja jak "nie czuje potrzeby wspolpracowania z designerem, bo umiem obslugiwac Photoshopa" :P
Napisano 2 Czerwiec 201410 l Na pewnym - skromnym - pułapie potrzeb sprawdza się to lepiej niż współpraca z dźwiękowcem. Testowałem więc wiem. Nie zapłacę 150pln za fade out nawet bez usunięcia szumu. Tak samo ja od kilku lat nie dostarczam klipartów agencjom, bo mają shutterstocka i moja praca sprowadzałaby się to obsługi illutratora i układania tychże kupionych 200x taniej niż u mnie. 90% dizajnerów/zleceń istnieje na rynku, tylko dlatego ze klienci nie potrafią lub nie chcą obsługiwać photoshopa, a nie dlatego ze idzie za tym jakaś większa wiedza - poza listą portali z ktorych należy aktualnie kopiować trendy, ale widać nie dla kazdego jest to oczywiste więc nie ma co zaczynać dyskusji.
Napisano 2 Czerwiec 201410 l To nie jest herezja. Oskara za dźwięk nie dostanę, ale puknięcie, stuknięcie albo wspomniany fade out i odszumienie do trywialnych zastosowań, to sobie można samemu złożyć. Samemu nagrać, albo znaleźć sample w internecie. Widziałem fajny filmik na YT o tym ile razy wykorzystywano pewien, ten sam sampel z krzykiem do scen dramatycznej śmierci w mainstrimowych filmach. The Wilhelm Scream Nie wszystkie efekty dźwiękowe wymagają profesjonalnego studia dźwiękowego i człowieka po inżynierii dźwięku. (co także nie znaczy, że każdy potrafi nagrać dialogi, ale chodzi bardziej o słabe przygotowanie aktorskie, niż technikalia) Wielka szkoda, że w audacity nie można domiksować ścieżki do filmu, tak żeby mieć podgląd przy odtwarzaniu. Ja przestawiałem oś czasu na klatki i ustawiałem dźwięki do klatek animacji. Po prostu zapisywałem w której klatce ma puknąć, a w jakim przedziale ma zrobić ziiuuuu. Testowanie było dopiero po eksporcie gotowej ścieżki i po jej dodaniu do clipu. Jak by tak był podgląd, to by było cudo! Edytowane 2 Czerwiec 201410 l przez ikkiz
Napisano 2 Czerwiec 201410 l ale widać nie dla kazdego jest to oczywiste więc nie ma co zaczynać dyskusji. uuuhuhuhu :)
Napisano 3 Czerwiec 201410 l jak zabrzmialo grubiańsko, to sorry, szkoda wątku na offtop. W Audacity świetnie wychodzi noise cancelation - ale tylko męskiego głosu. Jak kobieta nie ma radiowego głosu, to niestety brzmi fatalnie. I w sumie teraz rozumiem na czym polega radiowy niski głos - łatwiej go obrobić ;)