Napisano 16 Kwiecień 201411 l Znacie jakieś ciekawe źródła blueprintów? Jeśli chodzi o meble to wujek Google nie jest wybitnie pomocny (albo ja nie umiem z nim współpracować:P). Może sami producenci udostępniają takie plany? A jeśli tego nie robią to rozumiem, że w przypadku potrzeby zastosowania konkretnych mebli, zostaje nam modelowanie ze zdjęć? Podejmuję temat bo chciałem znaleźć jakąś ciekawą sofę w ramach ćwiczenia modelowania a tu ogólno-googlowa lipa...
Napisano 16 Kwiecień 201411 l jest bardzo dużo darmowych modeli mebli tylko trzeba umieć szukać a większość jest w miare prosta do wymodelowania ze zdjęć ;)
Napisano 16 Kwiecień 201411 l Chyba największy zbiór blueprintów w internecie: http://www.the-blueprints.com/ Meble też tam są, chociaż niewiele. W kategorii Miscellaneous/Furniture.
Napisano 16 Kwiecień 201411 l Dla mebli warto wejść na stronę sklepu z meblami. Bardzo często mają obrazy z zrzutami.
Napisano 16 Kwiecień 201411 l Autor Blesik - modele modelami ale wiadomo że nie ma modelu każdego mebla- to jeden. Dwa- tak jak pisałem, chcę sobie poćwiczyć modelowanie więc zassanie gotowych modeli nie do końca mnie satysfakcjonuje. No i fakt - ze zdjęć można uzyskać dużo aczkolwiek dokładniejsze referencje zawsze są mile widziane :P Ajgor - wiem, znalazłem tą stronę z tym że "niewiele" to mało powiedziane o ilości blueprintów mebli jakie znajdują się na tej stronie:P Adder - no właśnie, czy "bardzo często"?
Napisano 16 Kwiecień 201411 l Musisz sprawdzić. Są duże firmy, duzi producenci co zawsze mają. Raz dla testu rekrutacyjnego dostałem krzesełko z tej strony: http://www.knoll.com/product/florence-knoll-lounge-chair i tutaj chyba wszystkie mają rzuty.
Napisano 16 Kwiecień 201411 l Autor Blesik - akurat tym razem szukałem sofy (nie jakiejś konkretnej) Adder - dzięki, o to mi właśnie chodziło. Czyli pozostaje przeszukiwanie stron producentów.
Napisano 16 Kwiecień 201411 l Ajgor - wiem, znalazłem tą stronę z tym że "niewiele" to mało powiedziane o ilości blueprintów mebli jakie znajdują się na tej stronie:P Większość tutoriali na temat modelowania mebli, jakie widziałem (właściwie wszystkie) były robione ze zdjęć.
Napisano 16 Kwiecień 201411 l tak mi się właśnie wydaje, ja zawsze robię wzorując się na zdjęciu, ewentualnie biorę jakiś rysunek techniczny podobnej sofy jako wzór wymiarów ;) blueprinty do mebli jakoś dla mnie to bezsens :P
Napisano 16 Kwiecień 201411 l Autor Fakt, mając wymiary to większość da się wymodelować na podstawie zdjęcia. Choć poszukać warto było :)