jefim Napisano 4 Maj 2014 Napisano 4 Maj 2014 http://www.grasshopper3d.com/profiles/blogs/dynamic-remeshing-now-with-feature-preservation-curvature
adek Napisano 4 Maj 2014 Napisano 4 Maj 2014 Do takich newsów przydałoby się małe wyjaśnienie (chociaż dwa zdania co to jest i jakiego programu dotyczy). Ułatwiłoby mi to bardzo selekcję.
jefim Napisano 4 Maj 2014 Autor Napisano 4 Maj 2014 Do takich newsów przydałoby się małe wyjaśnienie (chociaż dwa zdania co to jest i jakiego programu dotyczy). Ułatwiłoby mi to bardzo selekcję. "About Grasshopper...For designers who are exploring new shapes using generative algorithms, Grasshopper® is a graphical algorithm editor tightly integrated with Rhino’s 3-D modeling tools. Unlike RhinoScript, Grasshopper requires no knowledge of programming or scripting, but still allows designers to build form generators from the simple to the awe-inspiring." W skróconym tłumaczeniu: Grasshopper... Jest graficznym edytorem algorytmów zintegrowanym z programem Rhino’s 3-D. W odróżnieniu do RhinoScript, Grasshopper nie wymaga wiedzy programistycznej lub umiejętności pisania skryptów.
Miłosz3ds Napisano 4 Maj 2014 Napisano 4 Maj 2014 Fajne. Zastanawia mnie tylko dlaczego to jest tak jakby "animowane"? Trochę jak symulacja tkanin. Czy po prostu to "z czasem" przybiera na jakości przy jakichś tam dużo gęstszych siatkach? Możemy przerwać remeshing w momencie w którym siatka już nam odpowiada? Czy taki po prostu bajer do podglądu, żeby nie było freeza programu z jakimiś przeliczeniami tylko widzimy właśnie w real time co się dzieje?
Przemas Napisano 4 Maj 2014 Napisano 4 Maj 2014 @jefim: cos nie bardzo pomogles ;-) . Grasshopper dla Rhino3d jest dostepny od dawna. Podobnie jego rozszerzenia uzyte tutaj ( plankton i kangaroo) nowoscia nie sa. Milo jednak, ze o nich wspomniales - przypomnialo mi to o nich i o checi poekperymentowania czy przypadkiem dzieki skryptom grasshopperowym nie daloby rady wygenerowac ladnej siatki skladajacej sie z czworokatow na podstawie modelu nurbsowego zrobionego w Rhino. Tak w skrocie - Grasshopper to wizualny edytor skryptow dla Rhino, umozliwiajacy miedzy innymi modelowanie parametryczne w Rhino. Troche przegne, ale mysle , ze czesci osob lepiej zobrazuje czym jest jesli powiem, ze to taki rhinosowy ICE :-) .
Rekomendowane odpowiedzi