Napisano 28 Maj 201410 l Cześć, Robimy sobie w firmie w wolnych chwilach taką animację bitwy kosmicznej. Jest już na ukończeniu i chciałbym zapytać Was o ogólne i szczególne wrażenie, uwagi, sugestie czyli "jak Wam się podoba", zanim oddamy do udźwiękowienia. Voila: https://vimeo.com/96710251 Dziękuję i pozdrawiam Adrian ps. Powinienem załączyć jakąś miniaturkę żeby pojawiła się obok posta? Edytowane 30 Maj 201410 l przez adrian_dis
Napisano 28 Maj 201410 l Całkiem fajne, skoro pytacie o ogólne wrażenie to u mnie pozytywne. Jedyne do czego tak na pierwszy rzut oka mógłbym się doczepić to odnoszę wrażenie, że myśliwce poruszają się troszkę mało realnie (jeżeli w ogóle możemy mówić o realnym poruszaniu się myśliwców kosmicznych :P ), tzn wszelkiego rodzaju zwroty, skręty są bardzo gwałtowne. W 0:44 w widoku z daleka wygląda to spoko ale już np w 0:55 jest przesadzone. Oprócz tego zastanawiam się czy nie warto byłoby popracować nad...blasterami? (nie wiem jak to nazwać) ciągnącymi się za myśliwcami, troszkę przypominają mi takie oto zabawkowe miecze świetlne ;) http://www.ohgizmo.com/wp-content/uploads/2009/04/dualaction_lightsabers.jpg Mała taka uwaga ok. 1:10 te blastery znikają w pewnym momencie, choć myśliwce dalej lecą. Cała reszta na plus, oby muzyczka i efekty dźwiękowe były wypas, wtedy całość na pewno będzie odbierana 2x lepiej! Powodzenia!
Napisano 28 Maj 201410 l całkiem spoko to wygląda jak na razie. podzielam zdanie DuzeZ co do prędkości i zwrotów, także co do wiązek energii z silników, wyglądają jak długi czerwony element statku, jeśli to miało wyglądać jak ślad energii silnika to nie może być sztywno przyczepione, a sprawia takie wrażenie, mimo że w niektórych ujęciach ślad energii zakreśla tor lotu statku to w większości ujęć nie widać tego albo jest niewyraźne i wygląda nijak. Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem było by zrezygnować z tego śladu na rzecz silników jonowych które w większości wizji i testów nie pozostawiają tak długiej wiązki energii, albo zmniejszenie obecnej wiązki i zmniejszenie jej jasności oraz gęstości aby była półprzeźroczysta, w zasadzie już od połowy strumienia myślę że powinna być półprzeźroczysta z efektem gradientu do końca wiązki. dodatkowo moją uwagę zwróciły wybuchy, szczególnie w 0:33 - nie ma szansy aby w przestrzeni kosmicznej taki wybuch zaistniał, przede wszystkim z powodu braku tlenu (ogień - 0:34) jak i braku grawitacji oraz atmosfery (turbulencja i ukierunkowany w pionie ruch cząsteczek). ale to są moje osobiste odczucia, nigdy też nie widziałem i nawet nie wiem czy testowano w przestrzeni kosmicznej wybuchy jakichkolwiek materiałów.
Napisano 28 Maj 201410 l Zapowiada się fajnie. A czy tylko mi się wydaje że planeta jest trochę za mała? Najbardziej to chyba w 20 sek widać i przy zbliżeniach - wygląda to tak jak by w postoprodukcji ktoś przybliżał obrazek zamiast zaanimować kamerę - ta stancja powinna się powiększać dużo szybciej niż planeta, a tak wydaje się że są na jednej płaszczyźnie bo zbliżają się równomiernie. Dawać dalej :)
Napisano 28 Maj 201410 l Podoba mi się stacja kosmiczna, ma sporo fajnych szczegółów. Planeta też ok, może tylko skompował bym ją tylko z trochę mniejszą łuną. Tak jak już tu pisano ruchy statków, ich zwroty są zbyt gwałtowne. Na początku mamy wrażenie, że ta stacja kosmiczna jest ogromna, a potem przez takie zbyt szybko zasuwające stateczki to wrażenie skali gdzieś znika. I stacja wydaje się takim małym bączkiem. Zastanowiłbym się nad skróceniem długości gazów wylotowych w myśliwcach. I najbardziej chyba popracowałbym nad ruchami kamery. Pierwsze do czwartego ujęcie - wyglądają bardzo spoko, jest fajnie majestatycznie. Natomiast np piąte, siódme i dziewiąte - kamera porusza się dziwnymi i niepotrzebnymi łukami. Przebywa zbyt duże odległości i wygląda to trochę nienaturalnie. Myślę ,że zamiast ruchów kamery lepiej wypadły by tutaj zoomy np takie jak w Battlestar Galactice. Ogólnie wrażenie bardzo pozytywne, trochę jeszcze przysiedzieć i będzie wyczes :)
Napisano 29 Maj 201410 l To jest świetna referencja do tego typu rzeczy :D Możesz pokusić się o torpedy z tego niszczyciela, jak tu w 3:15 "Spaliny?" też możesz zgapić, albo tak jak mówili koledzy wcześniej, bo mi też nie leżą takie kikuty... Też trochę konsternacji zostawia to, że niszczyciel strzela do stacji, a później ni z gruchy ni z pietruchy tam dokuje. Może jakaś flara od stacji, że się poddaje, myśliwce w tym momencie odlatują i dopiero wtedy niszczyciel podlatuje do abordażu. Poza tym, to na prawdę bardzo fajnie wyszło!
Napisano 30 Maj 201410 l Autor Dzięki za uwagi. Paveu69, właśnie chodzi o to, że niszczyciel nie strzela do stacji tylko do stateczków wokół, on przybywa na pomoc stacji :) Czyżby historia była nieczytelna? :) Niektóre ujęcia skróciliśmy a stateczki przyspieszyliśmy, żeby atak na stację był bardziej dynamiczny. Stąd nagłe zwroty, skręty itd. Podobnie kamera w niektórych ujęciach się zachowuje starając się śledzić lot stateczków. Tutaj poprzednia wersja przed przyspieszeniem, jest też jedno dodatkowe ujęcie, Co do realizmu wybuchów, laserów itp, zgodnie z fizyką to wszystko powinno wyglądać inaczej ale czy takie Wojny Gwiezdne dałoby się wtedy oglądać :) Animacja jest w stylistyce gameartowej dlatego jest sporo uproszczeń, między innymi ognie z silników. Są one też dosyć wyraźne żeby stateczki w dalekich planach było wogóle widać. Pozdro
Napisano 30 Maj 201410 l chaos, a motyw tego niszczyciela faktycznie nieczytelny - tu przydaloby sie nieco inne montowanie ujęć.
Napisano 2 Czerwiec 201410 l Teraz na prawdę fajnie się to ogląda - zbliżenia wyszły na plus. Mi tylko ten krążownik dalej strzela z haubicy do myśliwców, tak dziwnie... Ja bym widział miliardy małych laserków, tak jakby miał 3 tuziny laserowych gatlingów przeciwlotniczych i nachrzaniał do tych komarów :D Poza tym mi się bardzo podoba!