Napisano 4 Czerwiec 201410 l Witam! Stworzyłem model HP postaci (korzystałem z dynamesh), teraz mam w planie zabrać się za retopo. Ale powstał 1 problem: Miałem w planie zrobić postaci model jamy ustnej i do tego dokleić szczękę z zębami (szczęka jest gotowa) ale za każdym razem kiedy próbowałem zrobić wnętrze ust to po ponownym wyrównaniu siatki dynamesh usta zaczęły się "sklejać".(wiem dlaczego i nie w tym rzecz) Pytanie brzmi w którym momencie mam się zabrać za model jamy ustnej + szczena? ( czy robić to po zastosowaniu zremescher?) jak to wogóle trzeba zrobić żeby nie rozwalić sobie całej pracy? (trochę się obudziłem z łapą w nocniku bo modelik jest już na zaawansowanym stanie (screen poniżej) czy da się jeszcze coś zrobić na tym etapie pracy. Proszę o pomoc.
Napisano 5 Czerwiec 201410 l Musisz wsculptować gościa tak żeby miał trochę otwarta buzię i dziurę tam gdzie jest jaka ustna. Usta nie mogą się ze sobą stykać. Potem retopo, dodajesz model szczeki i wtedy zamykasz szczękę i usta. Żeby zachować proporcje i detale to po zamknięciu mu szczęki modelujesz siatkę lowpoly tak żeby zgadzała się z pozą z zamkniętymi ustami i robisz projekcje detalu z maskowaniem całego wnętrza paszczy i stykającego się fragmentu ust. Przydatne do tego będą polygrupy i maskowanie siatki względem nich.