tarnasm Napisano 30 Czerwiec 2014 Napisano 30 Czerwiec 2014 Hej, Przy renderingu pomieszczenia wychodzi mi na skraju kanapy zbędna poświata której nie mogę za chiny zredukować. Próbowałem wyeliminować całkowicie wszelkiego rodzaju odbicia materiałów, zwiększyłem subdivy i nic. Wysyłam screeny z ustawieniami do V-ray i materiałów które mogłyby generować taki problem - wg mojej skromnej oceny. Aha jeszcze jedno. Za sofką jest drewno o które oparty jest materac. Więc przypuszczam, że to ono generuje nieścisłość. Pozdrawiam, G. MATERIAŁY - http://postimg.org/image/aehskhn8j/ V-RAY SETTINGS - http://postimg.org/image/oyyvfbi77/
Dynamico Napisano 30 Czerwiec 2014 Napisano 30 Czerwiec 2014 Najczęściej "takie rzeczy" dzieją się, gdy mamy jakiś materiał typu "standard" w scenie. Sprawdź dokładnie, czy aby na pewno płyta za oparciem ma przypisany materiał v-ray.
tarnasm Napisano 30 Czerwiec 2014 Autor Napisano 30 Czerwiec 2014 Nie ma takiej możliwości. Nie tworzyłem żadnego materiału 'standard' w scenie. A poza tym, wielokrotnie przypisywałem do obiektu mat v-ray.
jacekszy0 Napisano 30 Czerwiec 2014 Napisano 30 Czerwiec 2014 Może spróbuj ten tył wrzucić w override mtl?
tarnasm Napisano 30 Czerwiec 2014 Autor Napisano 30 Czerwiec 2014 Ok spróbuję:) a możesz mi w skrócie opowiedzieć dlaczego overmtl?
tarnasm Napisano 30 Czerwiec 2014 Autor Napisano 30 Czerwiec 2014 Nic nie dało :/ Usunąłem całkiem mapkę reflect, gloss na 0..i nic.
ApaczoS Napisano 30 Czerwiec 2014 Napisano 30 Czerwiec 2014 Hej, Za sofką jest drewno o które oparty jest materac. Więc przypuszczam, że to ono generuje nieścisłość. W opcjach vrayowych wyłącz temu drewienku GI i będzie dobrze.
tarnasm Napisano 30 Czerwiec 2014 Autor Napisano 30 Czerwiec 2014 Dziękuję, pomogło :) Jeżeli dobrze rozumiem to jeśli w obiekcie wyłącze GI to bez względu na to co będę kombinował w GI w V-ray sett to i tak nie przełoży się to na sam wygląd danego obiektu? Dobrze myślę?
tarnasm Napisano 30 Czerwiec 2014 Autor Napisano 30 Czerwiec 2014 Ok, dziękuję wam za pomoc:) Do zamknięcia jak dla mnie.
Rekomendowane odpowiedzi