Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jestem ciekawy jakich ustawień urzywacie w zakładce Luma Server przy włączonym indirect ilumination. Standardowe ustawienia nie są najlepsze, bo obraz jest ziarnisty, ale jak tylko coś podkręcę to na wynik trzeba czekać b. długo.......

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ponieważ nie mam zbyt dobrego sprzętu to zazwyczaj ustawiam difuse na 1,4, specular na 1,1 a reszte bez zmian:D. Tak robię na próbnych renderach (np. te na moim WiP\'ie) i jest znośnie, a na taki final render z GI to jeszcze nie miałem czasu:P.

Pozdrawiam: Lucas

Napisano

www.zs1.bochnia.pl/~mt/

Dział teksty, review brazila!

[Edited on 20-3-2003 by M@Ti]

Napisano

Luqasowi chyba chodziło bardziej o Shade Rate, niż Indirect Energy Filters, btw. one wcale nie spowalniają renderu (co najwyżej w nieznacznym stopniu). Shade Rate ustawiaj zależnie od efektu, jaki jest Ci potrzebny, na słabszym sprzęcie powinno hulać -2 min, 0 lub 1 max. Co do sampling control, View Rate podkręć do 20, za to nie zmieniaj Bounces (jeśli przestawisz choćby na 2 to komputer będzie mielił i mielił, bo spowoduje to podwójne odbicia światła z wytłumianiem). Nie włączaj Sub-Surface Effects, jeśli nie wieszpo co one są :-))) - nie przydają się w \"normalnych\" renderach! :-P

Resztą baw się, ile wlezie :-) Praktyka czyni mistrza!

Napisano
  • Autor

Masz rację, chodziło o Shade Rate, źle zadałem pytanie. Dzięki, teraz moje rendery wyglądają wspaniale.

Napisano

to zależy czy obiekty są otexturowane bo jak tak to mniej... czyli jakieś 5... w lost for words miałem zdaje sie 6

Napisano

Hmmmm.... u mnie nawet jak jest teksturka zawsze wyższe parametry dają o niebo lepsze efekty... Do View Rate nie podchodzę z parametrem ustawionym na mniej niż 15...

Napisano

U mnie Luma Server params zazwyczaj ustawione sa w nastepujacy sposob:

Shade Rate min: -4

Shade Rate max: 0

View Rate: 65 - 85

Sec Rate: 35 - 55

Bounces: 1

Diffuse: nie wiecej niz 1.35

Specular: nie wiecej niz 1.25

View Rate i Sec Rate podnosze, kiedy zwiekszam ustawienia Diffuse.

Do renderingow testowych zmniejszam View Rate do 25 - 35 i Sec Rate do 5 - 15.

No to tyle...

Pozdrawiam! :)

[Edited on 5-4-2003 by Viggo]

Napisano

Jak dla mnie - za duże view rate i secondary rate, a za mały shade rate min... powinno być co najmniej -3 albo -2...

Napisano

A ja zawsze daje min/max na -1/0 lub czesciej 0/0 i \"ziarnistosc\" reguluje View Ratem, w zaleznosci od sceny. Nizsze wartosci Shade Rate min powoduje powstawanie \"plam\", ktore nawet na \"brudnych\" teksturach brzydko wygladaja... dlatego nie wiem jak wam sie udaje renderowac z min=-3(-2)... chociaz tak jak pisalem wyzej, wszystko zalezy od sceny - oswietlona skylightem nie potrzebuje super parametrow, oswietlona hdri lub swiatlem pochodzacym z obiektow selfilluminated - daje zawsze -1/0 - 0/0.

Napisano

Niom - zgadzam sięz campo, aczkolwiek nie do końca, bo jego ustawienia są troszkę za wyoskie - -2/0 wystarcza, ale większe (takie, jak u campo) nie zaszkodzą ofkoz!!

Napisano

sa 2 metody

bruteforce i fotonki

i w zaleznosci co sie dzieje w scenie tak sie reguluje shadeRate

nie wolno mylic tych 2 rzeczy

a co dopiero laczyc

campo_ plamy sa bo brakuje fotonuf i nie ustawiony jest sercz radijus itd..

ihmo czasem emitowanie #photons jest oplac[alne ze wzgledu na czas

pozdro

fotoas

Napisano

fotoasie, masz rajt, ale poki co photonow nie uzywam - a plamy sa, kiedy bedzie za maly view rate w stosunku do malego shade rate - o to mi chodzilo

po prostu kiedy scene oswietlam skylightem oraz obiektem selfiluminated - to photonow i tak nie bedzie

Napisano

http://docs.splutterfish.com/sflatest/examples/

te tutki to scisla podstawa jesli chodzi o brazila

oczywiscie campo poprawnie kombinujesz ale wydaje mi sie ze robisz to na czuja i przydaloby ci sie postudiowac te tutki lepiej

ale jak mowie tylko mi sie wydaje, sam robie duzo na czuja i wracam do tych tutkuf co jakis czas, ostatnio coraz czesciej

czasem fakt ni eoplaca sie emitowac fotonuf ze swiatla brazilowego,ale jakos sie przyzwyczailem do panowania nad fotonami ze swiatelka.. , sam nie wiem czemu..:>

watek jest o luma serwer, w sumie to wiele zalezy od scny, nie ma jednej regoly ustawiania Lumy

moze jakies konkretne przyklady ??

pozdro

fotoas