marcin88 Napisano 21 Sierpień 2014 Napisano 21 Sierpień 2014 (edytowane) Czy macie jakieś doświadczenie z kupnem używanych monitorów? Monitor będzie służył do 3D - wizualizacji, postprodukcji, photoshopa itp. Waham się pomiędzy Eizo i Dellem. Eizo s2402w - http://allegro.pl/monitor-eizo-s2402w-24-1920x1200-gw-fv-wwa-i4529483800.html Dell u2410 - http://allegro.pl/monitor-dell-u2410-h-ips-24-cad-grafika-itmarket-i4514749676.html A może nie warto pakować się w używki? Proszę o radę, pozdrawiam ed. ten eizo właśnie zobaczyłem, że jest na TN, więc odpada... ed2. a może kupić w tej cenie nowy iiyama X2483HSU-B1 z matrycą AMVA+? Edytowane 22 Sierpień 2014 przez marcin88
Baribal Napisano 22 Sierpień 2014 Napisano 22 Sierpień 2014 Mój znajomy kupił podobną iiyamę w zeszłym roku i po 3 miesiącach stwierdził że to był błąd kupować coś takiego do AutoCada i programów 3D. Miał problem z kolorami i czernią, w podobnym budżecie wybrał potem Dell U2412, sam polecam jeszcze NEC EA244wmi, iiyame puścił na allegro :)
skalpel3d Napisano 24 Sierpień 2014 Napisano 24 Sierpień 2014 Przejrzyj sobie ta stronę z testami monitorów http://us.hardware.info/productgroup/8/monitors, dwa nie kieruj się tekstami mój kolega miał i wywalił :) bo tak patrząc to żaden sprzęt nie spełnia w 100% wymagań każdego użytkownika. Co do samego Della to wszytko zależy od tego czy masz szczęście firma robi bardzo nierównomiernie wykonane produkty szczególnie częsty zarzut do nierównomiernego podświetlenia matrycy. Najlepszym rozwiązaniem jest znalezienie firmy która umożliwi ci kilkudniowa prace na konkretnych monitorach z możliwością ich zwrotu jeśli to nie będzie to czego oczekujesz po danym modelu stad tez bym się kierował do nowego sprzętu a nie do używek
marcin88 Napisano 25 Sierpień 2014 Autor Napisano 25 Sierpień 2014 zdecydowałem się na Della u2410, kupiłem używkę od prywatnego użytkownika. Pozostaje czekać i stestować :)
Corvus Corax Napisano 2 Luty 2015 Napisano 2 Luty 2015 Aby nie zakładać kolejnego tematu - podpinam się. Ja również poszukuję używki w tym przedziale cenowym. Potrzebuję drugiego monitora, ten na którym obecnie pracuję to LG W2252TQ-PF. Zależy mi na w miarę przyzwoitym odwzorowaniu kolorów. Czy warto pchać się w używki?
ikkiz Napisano 2 Luty 2015 Napisano 2 Luty 2015 (edytowane) monitory się niestety psują, i nie da się ich naprawić najczęściej (tak są robione - planned absolence), więc używka, to nie taka do końca oszczędność. Powiem tak. Kupowałem monitory poleasingowe i wytrzymały średnio 1-3 lata, a nowe monitory wytrzymują 3-6. Jak monitor używany jest 2x tańszy i pada 2 razy szybciej, to na jedno wychodzi. Edytowane 2 Luty 2015 przez ikkiz
Corvus Corax Napisano 2 Luty 2015 Napisano 2 Luty 2015 Grafika to moje hobby, ale czasami są z tego pieniążki:) Poswięcam jej kilka godzin w tygodniu, więc drugi monitor byłby rzadko używany. Gdyby wytrzymał 2-3 lata, byłoby super.
Rekomendowane odpowiedzi