J|L Napisano 22 Sierpień 2014 Napisano 22 Sierpień 2014 witam zamierzam złożyć zestaw do liczenia Octanem co myślicie o takiej konfiguracji ? doradzicie coś ? procek - i7-4930k chłodzenie - Ninja3 pamięć - 2x8gb/1600 zasilacz - Aurum Pro 1200w plyta - Asrock X79 Extreme9 grafika -2x Zotac Gtx780Ti OC obudowa -zalman ms800 całość 11380zł pozdrawiam J|L
artzgodka Napisano 18 Wrzesień 2014 Napisano 18 Wrzesień 2014 Co tu radzić, pod Octane im więcej kart tym lepiej. Generalnie zestaw OK, co do RAM to kupiłbym Kingston, sprawdzona pamięć, za inną nie ma sensu przepłacać, choć te 16 GB może czasem okazać się za mało. Chłodzenie CPU założyłbym firmy Silentium PC tanie i dobre do tego polski kapitał i myśl techniczna :) Zasilacza nie znam, ja mam BeQuiet wydaje się to sprawdzona firma. Z obudową kombinuj tak by była duża, bo w przyszłości pewnie jeszcze dołożysz jakąś kartę, polecam tę Fractal R2 XL Black
le_chu Napisano 18 Wrzesień 2014 Napisano 18 Wrzesień 2014 Jest jakiś konkretny powód dla którego decydujesz się na 2x GTX 780Ti zamiast jednego GTX Titan? Pytam bo cenowo to drugie jest korzystniejsze a oferuje 2x więcej ramu. Czasy renderingu będą może trochę gorsze (o ile można o czymś takim mówić w przypadku GPU) ale to chyba lepsze to niż lawirowanie jak ominąć ograniczenia związane z 3GB pamięci w karcie.
veti Napisano 18 Wrzesień 2014 Napisano 18 Wrzesień 2014 Ja bym się z zakupem wstrzymał, szczególnie, że dziś Nvidia zaprezentuje GTX 970 i 980 (chodzą słuchy, że 980'ki mają mieć nawet 8GB VRAM'u). Poza tym to będą Maxwelle, więc pod CUDA nadawać się będą zdecydowanie lepiej niż Keplery.
matszklar Napisano 18 Wrzesień 2014 Napisano 18 Wrzesień 2014 Ogólnie zgadzam się z przedmówcą aczkolwiek trzeba pamiętać ze minie trochę czasu zanim Octane zostanie zoptymalizowany pod kątem Maxwella.
Rekomendowane odpowiedzi