Napisano 27 Sierpień 201410 l Jakiś czas temu zabrałem się za pierwszy w życiu model pojazdu ;) Nie sądziłem, że to aż takie czasochłonne. Trochę mi zaczęło brakować zapału, dlatego zakładam ten wątek. Mam nadzieję, że mnie jakoś zmobilizujecie. Docelowo ma wyjść z tego MG ZR 160, ale ospojlerowany. Przede mną jeszcze cała masa drobiazgów i poprawek blacharskich (zwłaszcza z tyłu). Wnętrze zamierzam potraktować bardzo pobieżnie. Taki próbny renderek z obecnego etapu: siatki: Jeśli ktoś ma jakieś dobre wskazówki jak się zabrać za tylną lampę, to poproszę ;) Czy te wszystkie zniekształcenia wewnątrz klosza warto modelować, czy zadowalający efekt można uzyskać teksturą?
Napisano 27 Sierpień 201410 l Pewnie, że warto modelować im więcej wymodelujesz tym lepiej :) Jeśli chodzi o tylną lampę, to ustaw sobie siatkę dokładnie tak jak ta lampa wygląda. Następnie zaznacz te polygony obejmujące lampę i daj malutki inset. Skasuj polygony powstałe po inset. Zastosuj DETACH na insetowanym kawałku i dalej modeluj lampę i wnętrze. Wszędzie tam gdzie są łączenia, tzn gdzie chcesz przeciąć model (drzwi, maska) dajesz inset albo otwarty chamfer, a następnie łapiesz EDGE i wpuszczasz w głąb modelu aby nadać grubość. Natomiast na rogach takiej blachy aby po turbosmooth były ostre dajesz mały chamfer. Nie modelowałem samochodu, ale widziałem 4 kursy ;)
Napisano 27 Sierpień 201410 l Autor @2013 Dzięki za wskazówki :) Ja nie widziałem kursów, a modeluję samochód. @Micaki Modeluję w Blenderze, ale to, że tutki są do maxa nie robi mi różnicy. Zasada jest ta sama, a narzędzia podobne. Właśnie oglądam odcinek z lampami tylnymi. Link genialny! Dokładnie czegoś takiego mi było trzeba. Trochę się bałem, że te wszystkie odblaski trzeba będzie modelować ;P Nie wiem czy mi komp wyrobi. Pozdrawiam!
Napisano 1 Wrzesień 201410 l Autor Mały update. Poprawiłem i doszlifowałem tył. Wydechu jeszcze brak, jak i wnętrza lampy. Następny update jak już z zewnątrz wszystko ukończę. Wrzucę też lepsze renderki.
Napisano 21 Wrzesień 201410 l Rewelka praca. Kiedyś chciałem zrobić takie cudo, ale nie znalazłem blueprint-ów. Robisz z fotek czy printów ??
Napisano 26 Listopad 201410 l Autor Przepraszam, że nie odpowiadałem, ale porzuciłem tymczasowo ten projekt na rzecz innego. Robiłem i z blueprintów i z fotek. W zasadzie najlepsze blueprinty znalazłem w manualu od tego modelu auta. Mam to szczęście, że mogłem sobie porobić własne fotki co jest wielkim ułatwieniem, bo w sieci często ciężko znaleźć takie kadry jak by się chciało ;)