Napisano 10 Wrzesień 201410 l Witam wszystkich :) Na wstępie chciałabym wszystkim podziękować za pomoc i rady, które można znaleźć tutaj na forum :) Jak do tej pory rozwiązania na wszystkie moje problemy udawało mi się znaleźć za pomocą wyszukiwania. Teraz jednak utknęłam i nie wiem jak wymodelować takie cudo jak na zdjęciu. Chodzi mi dokładnie o te wszystkie linie, które tworzą oparcie ( te esy floresy ;) ). Wiem, ze można zrobić to za pomocą tekstury, ale może jest jakaś wtyczka, która pozwala wymodelować te elementy? No ogólnie to jakbyście Wy to zrobili? Tekstura wystarczy, aby uzyskać realistyczny efekt? No i jeszcze jak wymodelować tak realistyczną poduszkę? :) Wrzucam jeszcze roboczy render miejsca, w których chciałabym umieścić nowe modele :)
Napisano 10 Wrzesień 201410 l Najlepszą jakość osiągniesz robiąc wszystko splinem. Trzeba poeksperymentować aby osiągnąć zadowalający efekt, tu masz tylko zarys: 1 Robisz sobie ramę - okrąg splinem i południki (dokładny kształt będzie różnił się przy biegunach ze względu na zniekształcenia). 2 Dodajesz zdobienia - najlepiej stworzyć sobie mały wzór i powielić go jak kafelki 3 dodajesz 2 razy modyfikator bend 4 poprawiasz ręcznie przez np modyfikator FFD, odłączasz spline ramy - (połodniki) i ustawiasz grubość. Możesz tez zrobić od podstaw na płasko oddzielnie ramę i zdobienia i dać im razem bend, możliwości jest wiele. Edytowane 10 Wrzesień 201410 l przez stormwind
Napisano 10 Wrzesień 201410 l Autor Najlepszą jakość osiągniesz robiąc wszystko splinem. Trzeba poeksperymentować aby osiągnąć zadowalający efekt, tu masz tylko zarys: 1 Robisz sobie ramę - okrąg splinem i południki (dokładny kształt będzie różnił się przy biegunach ze względu na zniekształcenia). 2 Dodajesz zdobienia - najlepiej stworzyć sobie mały wzór i powielić go jak kafelki 3 dodajesz 2 razy modyfikator bend 4 poprawiasz ręcznie przez np modyfikator FFD, odłączasz spline ramy - (połodniki) i ustawiasz grubość. Możesz tez zrobić od podstaw na płasko oddzielnie ramę i zdobienia i dać im razem bend, możliwości jest wiele. Dziękuje bardzo :D już przynajmniej mam punkt zaczepienia do kombinowania :D
Napisano 12 Wrzesień 201410 l Może zacznij od obejrzenia tego: http://www.evermotion.org/tutorials/show/8133/tip-of-the-week-create-a-couch-using-cloth-modifier (chyba w 3 części jest modelowana poduszka) edit. Sorry, myślałem, że chodzi o dowolną poduszkę, a nie dokładnię tę z góry. Niemniej jednak i tak powinno cię trochę naprowadzić :)
Napisano 12 Wrzesień 201410 l Zdecydowanie odradzam robienia tej poduszki clothem;) Jeśli mimo wszystko chciałabyś to ogarnąć symulacją, to programem Marvelus Designer, ale po co od razu dla jednej poduszki go kupować. Lepiej tym sposobem: http://viscorbel.com/modeling-classic-chair-3ds-max-tutorial/ Chciałem ci jeszcze polecić wątek o zmarszczkach, naszego forumowego mistrza How to do Zmarszczki ale widzę, że już wygasły linki, może napiszesz w wątku to je autor odświeży.