Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jeżeli używasz jednokierunkowego połączenia to nie ma problemu. Może napisz co chcesz zrobić, będzie łatwiej coś doradzić.

Napisano
  • Autor

Ale jak zaznaczę wiele obiektów to opcja 'wire parameters' jest nieaktywna.

Chciałem zrobić rig dyszy silnika odrzutowego, własciwie to zrobiłem przyłączając pojedynczo X Rotation kazdego elementu do value (slidera). W sumie 36 elementów więc tragedii nie było, tak wyszło

. Ale chętnie się dowiem czy jest na to szybszy sposób.
Napisano

np tak:

for i in selection do

(

paramWire.connect $obiekt_ze_sliderem.modifiers[#Attribute_Holder].rollout_name[#slider_name] i.rotation.controller[#X_rotation] "slider_name"

)

w cudzysłowiu wpisujesz wzór taki sam jak w przypadku użycia okna wire parameters.

Napisano

No najszybsza metoda to za pomocą skryptu, tak jak to mniej więcej przedstawił ziomal, można to zrobić na X sposobów ale żeby nie udziwniać w twoim wypadku można to było zrobić to tak.

Podpinasz jeden obiekt za pomoca Wire P, później odpalasz np. Dope Sheeta kopiujesz to "połączenie/controller", które właśnie utworzyłeś, później zaznaczasz, pokolei każdy obiekcik i w twoim przypadku robisz instancję dla rotacji X. Może też jest to ręczna robótka ale mniej uciążliwa niż robić X * za pomocą Wire Parameters.

Napisano
  • Autor

Dzięki! oba sposoby działają. Trochę się pomęczyłem z maxscript bo nie wiedziałem co tu ".modifiers[#Attribute_Holder].rollout_name[#slider_name]" wstawić, ale za pomocą listenera mi się udało :)

Edytowane przez pecet

Napisano

Dokładnie, listener to bardzo fajne narzędzie, pokazuje prawie wszystko co się wykonuje w maxie. czasem trzeba niektóre polecenia zmodyfikować aby działały gdy chce się je użyć, świetne źródło praktycznej wiedzy:)